– Det känns rätt i hjärtat

Kenny Bräck om rädslan, formen och framtiden inom racingsporten

1 av 3 | Foto: PONTUS HÖÖK
REDO FÖR NYA MIRAKEL Kenny Bräck är, mot alla odds, tillbaka på racingbanan. Han har förväntningar inför comebacken i Indy 500. ”Om man vinner så gör det en fantastisk story ännu bättre”, säger han.
SPORTBLADET

INDIANAPOLIS

Vi andra får tro och tycka vad vi vill.

Kenny Bräck vet själv att han gör rätt som begår sensationell comeback i monsterloppet Indy 500 nästa helg.

- Det känns i hjärtat, säger han under Sportbladets exklusiva möte med den värmländska motorstjärnan i Indianapolis.

Kenny Bräck tar emot i stallet Team Rahal-Lettermans gästtält bakom kulisserna på den jättelika stadion Speedway Motor i Indianapolis.

- Just nu är det trist. Här händer ju ingenting, säger han på sin vackraste värmländska och kisar ut i det dundrande slagregnet.

Himlens portar har öppnats över det som kallas Amerikas heartland och torsdagens träning är helt enkelt inställd.

- Då sitter man bara och väntar, suckar Kenny.

"Lite speciellt"

För den som sett bilderna från den ohyggliga kraschen i Texas hösten 2003 är det svårt att fatta att han nu, bara ett och ett halvt år senare, kan sitta här och se ut som att inget särskilt hänt.

Att han dessutom tänker sätta sig i en racing-bil och köra Indy 500 - det största och farligaste av alla lopp - nästa helg känns direkt overkligt.

- Men jag är hundraprocentigt återställd, både fysiskt och mentalt.

Du tvekade aldrig när du fick förfrågan om en comeback?

- Jag sa givetvis inte "ja" direkt. Det var ju lite speciellt att komma in så här sent, när träningen inför loppet redan hade börjat.

- Men jag kom ganska snabbt fram till att det var rätt. Det kändes så i hjärtat. Jag har slitit i ett och ett halvt år för att komma i tillräckligt bra form och för mig känns det viktigt att jag själv får avgöra om jag ska fortsätta eller sluta. Det ska inte bestämmas av något annat. Som en olycka.

Och du känner att du är konkurrenskraftig?

- Ja, med riktigt mycket flyt skulle det här kunna gå riktigt bra.

- Om man sen vinner, vilket ju skulle göra en redan fantastisk story ännu bättre, eller kommer femma eller tia, det avgörs av såna små tillfälligheter.

Mycket förändringar

- Men om jag inte varit övertygad om att jag klarar av att köra ett sånt här lopp hade jag inte gjort det.

Du menar att du fysiskt sett är helt återställd?

- Jag har tränat med sikte på det här. Och det är därför en comeback är möjlig. Om jag suttit här och varit halvtjock nu hade jag inte kunnat tacka ja, det hade bara inte gått. Men jag är i samma form som innan olyckan och den formen har jag skaffat mig just för att jag vill bestämma själv vad jag ska göra och inte göra.

Tekniskt då?

- Det har gått ett och ett halvt år sedan jag satt i den här bilen och mycket hinner ändras på den tiden. Reglage ändras, instrumentring ändras...sånt ska sitta i ryggmärgen och det tar lite tid att träna in.

- Jag behöver också öva mer på rena trafiksituationer. Men själva körningen tycker jag har gått över förväntan.

Frågan alla förstås ställer sig efter det som hänt är ju om du inte är rädd?

- Nej, det är sånt man får fundera på innan man tar ett sånt här beslut. När det väl är taget får man fanimej stå för det. Nu finns inte tid att tänka på något annat än loppet.

- Det är lika med frågan "Är det värt det?". Det är det kanske inte, rent karriärmässigt. Jag har redan vunnit det här loppet och massvis med andra lopp och hela mästerskap och det finns nog inget mer att tjäna på det här.

- Däremot är det värt det för mig personligen, har jag kommit fram till. Vad andra tycker bryr jag mig inte så mycket om. Som sagt, jag vill bestämma själv vad jag ska göra och samtidigt vill jag bevisa att man kan lyckas om man bara tror på saker och är beredd att jobba. Jag har alltid haft den inställningen och man ändrar inte personlighet bara för att en incident inträffar.

Letterman på plats

Vad säger Anita, din hustru?

- Om hon fått ta beslutet hade det kanske inte blivit något. Man vänjer sig ju vid ett lite lugnare liv när det inte är någon racing.

- Men hon känner mig och vet att jag gör det jag måste göra och stöder mig helhjärtat.

Ni fick dottern Karma tre månader efter olyckan i Texas. Blir det fler barn?

- Ja, nog vill vi ha fler barn. Men det är inget på gång just nu. Vad jag vet!

En av ägarna till stallet är David Letterman. Har du pratat med honom sedan det bestämdes att du ska köra?

- Ja, vi talades vid i måndags. Han var väldigt positiv och optimistisk.

Kommer han hit?

- Han ska nog se själva loppet, ja.

Om det här går bra nästa söndag, blir det en fortsättning då?

- Ännu så länge ser jag det här som ett tvåveckorsprojekt. Jag ska försöka hjälpa teamet med en bra insats och vad som händer sedan får vi se.

300000 på plats för att se Indy 500

Vad tycker du om Bräcks comeback?

Per Bjurman