Mästerligt, Kimi!

...och nu jämförs han med Senna

SPORTBLADET

Sex gånger var Ayrton Senna snabbast i Monaco.

I går vann Kimi Räikkönen sin första seger - och nu jämförs han med den bortgångne härskaren av furstendömets gator.

- Senna var helt grym här. För honom räckte det inte att vinna, det var utklassning, säger Eje Elgh.

- Samma sak gäller för Kimi.

F1-legendaren Ayrton Senna omkom i en krasch på Imola 1994.

Den unge finländaren har länge kallats för den kommande storstjärnan inom F1, men det är först nu som han verkligen slagit igenom. Först med en övertygande seger i Barcelona och sedan med gårdagens utklassning i Monaco.

- Utåt sett har han samma stil som Senna hade här. Det var körstilen som framkallade samma känslor som jag hade när jag såg Ayrton Senna i Monaco, säger Tv4:as expertkommentator Eje Elgh.

- Hans förarstil påminner till viss del om Sennas. Det finns olika typer av förare och Senna var fruktansvärt snabb och levde på det, det gör Kimi också. Motsatsen är Alain Prost som använda insidan, han planerade och var en taktiker. Mellantinget är Michael Schumacher.

Kan Kimi Räikkönen bli lika stor som Ayrton Senna?

- Ja, faktum är att man har väntat på framgångarna ett tag. Han hade bara 23 biltävlingar i ryggen när han kom till formel 1 och han ansågs vara en en oslipad diamant, den bäste som kommit fram i modern tid. Men han kom inte rätt, det var fel på bilen, det var fel tillfälle och Mercedes motsvarade inte förväntningarna. McLaren fortsatte att hävda att det var en jättetalang och de var övertygade om att han skulle utvecklas. Han kan bli lika stor som Senna.

Den store utmanaren

Finländaren har nu 22 poäng upp till Fernando Alonso som leder VM, spanjoren slutade fyra i går sedan både Nick Heidfeld och Mark Webber passerat honom i slutet av loppet.

- Jag tackar de båda BMW-Williamsförarna att de körde om Fernando. Det är svårt att hämta in någon när man bara får två poäng mindre för en andraplats än för en seger. När någon tränger in sig mellan oss är det bra för mig. Det ser bättre ut nu, men säsongen är lång, säger Kimi Räikkönen enligt F1-total.

Redan på torsdag samlas F1-eliten i Tyskland för Europas GP och Kimi Räikkönen nämns nu som den stora utmanaren till Renaults Fernando Alonso.

- Definitivt, säger Eje Elgh.

Segern i Monaco var Kimi Räikkönens fjärde i karriären - och om mindre än en vecka kan ha ta den femte.

I sådana fall den tredje på mindre än en månad.

Anna Carlsson