Bräck: ”Jag syndar mycket och ofta”

Kenny om sitt förhållande till gud, tankarna inför Indy 500 och hyllningen från Letterman

SPORTBLADET

Intresset runt Kenny Bräck är otroligt stort inför starten i Indy 500 på söndag och tusentals läsare tog chansen att ställa frågor till racinghjälten på sportbladet.se.

Här är tisdagens chatt i sin helhet.

Kenny Bräck.

Peter säger: Vilket har varit jobbigast från kraschen tills nu?

  Kenny Bräck säger: Jag vill inte påstå att det varit så jobbigt. Så mycket positivt har hänt - jag har blivit pappa. Att komma tillbaka i bra form är väl det jobbigaste, men ingenting har varit jättejobbigt.

Johan säger: Hej! Om du skulle få köra för vilket Formel 1-stall du vill, vilket skulle du då ha valt?

  Kenny Bräck säger: Just nu får jag säga McLaren. Man vill ju alltid köra för det bästa stallet - det vill alla göra. För ett år sedan hade jag sagt Ferrari.

Peter säger: Hej Kenny, ser du någon fördel av att du har varit borta så länge ?

  Kenny Bräck säger: Nej, om man ser utifrån racingförarrollen finns det definitivt ingen fördel med det.

Greg säger: Hej Kenny! Hur fort visste du att känslan fanns kvar, när du satte dig i bilen igen?

  Kenny Bräck säger: Det visste jag efter några varv. Jag var ju så säker på det som man kunde vara när jag tog beslutet. I racesituationer kommer jag säkert vara lite ovan i början, förmodligen kommer det också tillbaka snabbt.

PFMV säger: Vad hann du tänka på när du kraschade?

  Kenny Bräck säger: Det vet jag inte. Jag kommer inte ihåg någonting från kraschen.

niklas_e-tuna säger: Hej Kenny! Har David Letterman frågat om du vill komma som gäst till hans show? Skulle du tacka ja?

  Kenny Bräck säger: Det har han inte frågat. Jag tror att om man gör ett resultat som är intressant kommer han fråga och då kommer jag antagligen ställa upp.

Pelle38 säger: Tjena Kenny! Vad tror du om din chanser till en topplacering på söndag?

  Kenny Bräck säger: Svårt att säga. Jag kan bara spekulera och jag tycker att det är bäst att avstå från. Vi gör vårt bästa och med flyt kan det kanske bli en bra placering. Jag åker dit för att göra så gott jag kan, sen får vi se hur långt det räcker.

Räikkönen säger: Är det inte trist att köra ovalbanorna? bara svänga höger hela tiden?

  Kenny Bräck säger: Nej, jag lägger ingen större värdering om svängen är åt höger eller vänster... det finns många saker som är väldigt utmanande när man sätter sig in i det. Det är kul, spännande för publiken och utmanande.

af säger: Hej Kenny! Hur har du lyckats övertala familjen om att göra en comeback efter den fruktansvärda olyckan?

  Kenny Bräck säger: Beslutet handlar om ett beslut i mitt eget hjärta. Anita vet vad jag sysslat med de sista 20 åren och vet min passion och varför jag känner som jag knner. Hon står bakom mitt beslut. Hon hade stått bakom mig om jag avstått också.

Erik säger: Hej Kenny! Känner du dig helt återställd från olyckan nu?

  Kenny Bräck säger: Ja, jag känner mig så återställd som jag tror att jag kan bli. Det är klart att jag känner av att jag är lite stelare på en del ställen, men ingenting osm kommer hindra mig i bilen.

Henrik säger: Vad är det som får dig att vilja köra tävling nu inte helt förberedd? Att vinna? Att komma ut på banan?

  Kenny Bräck säger: För det första är racing min passion och det har varit mitt yrke och jag vill skriva kapitlen i min egen bok själv. Inte ha någon annan som gör det. Jag tror inte det hade varit bättre om jag väntat ett par månader. Bilen är bra och teamet är bra - annars hade jag inte övervägt att komma tillbaka nu.

Michael Schumacher säger: Vad kör du för bil privat, skulle inte en Koeningsegg sitta fint?

  Kenny Bräck säger: Jag tycker bilar är roligt, men har ingen större passion för sportbilarna. De kan inte konkurrera med race-bilarna. Jag har en Acura MDX. Mitt bilintresse är ganska allmänt när det gäller att äga bilar. Det är skönare med en bekväm bil.

Frite säger: Hur går det med ditt rockband?

  Kenny Bräck säger: Det är en hobby. Vi har inte spelat så mycket i år, har skrivit lite låtar på kul. Det går som det ska göra med en hobby.

tom säger: Vilka är de viktigaste egenskaperna man måste ha för att vinna indy500, mer än att vara en bra racerförare?

  Kenny Bräck säger: Du måste ha gud på din sida. Du måste ha ett bra team, bra bil och bra depåstrategi. Då vinner du om du dessutom är en bra förare som gör rätt i alla lägen. Många saker ska stämma på en och samma dag.

Micke säger: Hej Kenny! Vad tror du om din fortsatta racingkariär, är det här bara början...

  Kenny Bräck säger: Den frågan har jag inget svar på. Att döma av historien så vet man ingenting om framtiden. Jag har inte funderat på något efter Indy500. Vi får vänta och se.

ijk säger: Hejsan kenny! Varför får du inte starta i pole om du hade bästa kvaltiden ?

  Kenny Bräck säger: Det är en motortävling med mycket lång historia. Från början till slut sträcker sig tävlingen i tre veckor mot i vanliga fall några dagar. I reglerna står att den första kvalhelgen tävlar man om pole och de nästföljande platserna. Den andra helgen kvalar man om resterande platser. Man kan välja att se det på två sätt - typiskt att man var en vecka för sent eller vara tacksam för att gud gav en chansen att vara där och teamet ville att jag skulle köra deras bil.

Therese säger: Varför dricker segraren av Indy 500 mjölk??

  Kenny Bräck säger: Det är också tradition - men inte från första tävlingen. På 30-talet vann Louis Meyer och då hade han som gimmick att dra fram en flaska mjölk. Han skapade den traditionen. Sen dess har alla utom Emerson Fittipaldi, som drack juice, druckit mjölk.

Robb_swe säger: hur många ben har du brutit i din kropp totalt?

  Kenny Bräck säger: Det kan jag inte svara på. Jag rknar inte brutna ben eller antal stygn. Jag vet faktiskt inte. Jag tänker på mer positiva saker.

Mr_Harley_M275 säger: Du har nämnt "Gud" vid två tillfällen i chatten nu. Har din tro fördjupats sedan olyckan eller är den på sama "nivå" som tidigare??

  Kenny Bräck säger: Jag har alltid trott på gud, även om jag syndar mycket och ofta. Jag är väldigt övertygad om att det finns en högre makt som styr och ställer. Det finns ingen tvekan hos mig efter olyckan.

mattias säger: Hej Kenny ! Vem rankar Du som den störste föraren någonsin ?

  Kenny Bräck säger: Det är en svår fråga som inte har något svar. Det är en subjektiv bedömning. Om jag måste lämna namn får man säga Schumacher, A.J. Foyt som jag körde för och vann INdy500 för 1999. Han dominerade och vann i princip allt i Indy Car och Nascar, men körde aldrig Formel1.

kalle säger: Hej Kenny! Vad tjänar du ungefär på ett race?

  Kenny Bräck säger: Det beror på hur bra det går. Svårt att svara på då, eftersom prispengarna har en stor betydelse. Man vet inte resultatet innan tävlingen.

Krille O. säger: Är du besviken över att aldrig fått en chans i F1?

  Kenny Bräck säger: Jag testade F1 1996 och lärde mig mycket det året och blev ganska besviken på hur verkligheten såg ut i jämförelse med vad man hade trott. Tittar jag tillbaka på min karriär idag så har jag verkligen ingen anledning att vara besviken - snarare tvärtom. Jag är stolt över vad jag uppnått. Jag har gjort så bra jag kunnat och fått fina resultat.

jane säger: Vad är det snabbaste du har kört?

  Kenny Bräck säger: Det är runt 400 kilometer i timman. Jag har ingen exakt siffra, det har ingen betydelse.

martin säger: Du är ett levande mirakel, one of a kind! Lycka till på söndag, hela sverige håller på dig..

  Kenny Bräck säger: Det är roligt att höra. Det värmer. Tack så mycket.

sportbladet.se ([email protected])