”Räikkönen får skylla sig själv”

Kimis hårda förarstil kan ha kostat guldet

Foto: Tv4 och AP
Kraschen Kimi Räikkönens ledde inför tävlingens sista varv, då finländarens hjulupphängning knäcktes på höger framsida. Kimi snurrade av banan och tvingades bryta, han klarade sig dock oskadd.
SPORTBLADET

Kimi Räikkönens hjul försvann – och med det chanserna till ett VM-guld.

– Han får skylla sig själv, säger den trefaldige världsmästaren Niki Lauda.

McLaren-Mercedes finländske förare tog starten på Nürburgring före Nick Heidfeld, BMW-Williams och kontrollerade loppet från start till mål – eller nästan fram till mål.

Kimi Räikkönen hade problem med sitt högra framdäck under den andra hälften av F1-loppet och mot slutet tappade han hela tiden tid gentemot Renaults Fernando Alonso på andra plats. När mindre än ett varv återstod knäcktes plötsligt hjulupphängningen på höger framsida, finländaren snurrade av banan och tvingades bryta. Fernando Alonso kunde då enkelt köra hem sin fjärde GP-seger för i år och istället för att han tappade två poäng mot den jagande finländaren i VM-tabellen gick han i från med ytterligare tio poäng.

Niki Lauda kritisk

– De var absolut ett viktigt steg i jakten på VM-titeln, säger Niki Lauda som är expertkommentator på den tyska TV-kanalen RTL.

– Men Kimi får skylla sig själv. Anledningen till att hjulupphängningen brast är troligen en kombination av att bromsplattan utsatts för en hård påfrestning och av Kimis förarstil. Hans sätt att köra orsakade förslitningen på däcket och de vibrationer som i sin tur ledde till att hjulupphängningen gick av strax före mål.

”Vi var maktlösa”

Förslitningen på Kimi Räikkönens högra framdäck var så stor att stallet misstänkte att loppet var över redan vi hans sista depåstopp.

– Vi visste att han kanske inte skulle ta sig i mål, men vi var maktlösa, säger Mercedes motorsportchef Norbert Haug till F1-total.

– Under de sista 20 varven så slets inte alla däck lika hårt när han bromsade. Men vi hade inget däckproblem.

Finländaren själv var både besviken och förbannad efter loppet.

– Det vibrerade så mycket att det fanns tillfällen då jag inte kunde se ett dugg, säger han.

– När någonting sådant händer så nära mål är känner man en enorm besvikelse.

En tredjedel av säsongen är nu körd och det skiljer 32 poäng mellan Fernando Alonso och VM-tvåan Kimi Räikkönen – istället för 20 poäng som det hade gjort om finländaren tagit sig i mål.

Anna Carlsson