MOTORLISTAN

– med ANNA ANDERSSON

SPORTBLADET

1 Rallykungen Sebastien Loéb

Fransmannen är fantastisk. I Spanien tog världsmästaren sin tionde seger för säsongen och han såg till att Citroen vann märkes-VM för tredje året i följd. Sebastien Loeb är årets motorkung. Årets sista deltävling avgörs i Australien den 11–14 november.

2 Valentino Rossi

Han har redan vunnit VM, men italienaren är på jakt efter nästa rekord – australiensaren Michael Doohans tolv segrar på en säsong. Rossi har hittills elva vinster i MotoGp i år.

– Jag har fortfarande möjligheten att göra om Doohans bedrift och slå mitt eget rekord. Det är mitt mål inför det sista loppet. Jag vill avsluta med en seger, säger han till BBC.

3 Nico Rosberg

Sportbladet har vid flera tillfällen skrivit att det blir Nico Rosberg som tar platsen bredvid Mark Webber i Williams. I går kom bekräftelsen från stallet. Vad kan Nico åstadkomma? Han vann nyligen GP2, nu är det upp till bevis.

4 Michael Schumacher

Efter en usel säsong med Ferrari har den sjufaldige världsmästaren tröttnat på frågorna om när han ska lägga av. I stället säger han till Motorsport aktuell:

– Förhoppningsvis är det jag som är världsmästare om ett år.

5 F1-comebacker

F1-stjärnorna som gått i pension gör comeback i GP Masters. Den 10–13 november avgörs den första tävlingen i Sydafrika och nästa år blir det en egen serie, hittills är fem tävlingar bekräftade. Förutom Stefan Johansson ställer bland annat Nigel Mansell, Riccardo Patrese, Emerson Fittipaldi och Alain Prost upp. Det krävs att deltagarna kört F1 i två säsonger, har en giltig tävlingslicens och är minst 45 år gammal.

6 Klart med nytt F1-team

Nu är det bekräftat att ett japanskt team under den förre F1-föraren Aguri Suzuki ställer upp i nästa års VM.

– Vi är ett japanskt team, inte Hondas B-team och det är väldigt viktigt. Vårt mål är att föra Japan till prispallen, säger Aguri Suzuki enligt sport1.

7 Race of Stars

Connie Montoya, hustru till Juan Pablo, har bjudit in till en gokarttävlingen där intäkterna går till behövande barn i Colombia. Till tävlingen kommer, förutom hennes make, de la Rosa, Klien, Liuzzi, Albers, Pizzonia och Wheldon. 10 000 åskadare väntas följa tävlingen som även sänds i colombiansk TV.

8 Svenskt i rally-VM

Nu är det bekräftat att Daniel Carlsson och Mattias Andersson kör Australiens VM-rally 11–13 november för Peugeot. Svenskarna är nominerade för fabrikspoäng av stallet. Lycka till!

9 Gotland Grand National

I morgon är det dags för årets motorfest på Gotland och Mats Nilsson är storfavorit. Han vann Novemberkåsan, Gotland Grand National och Ränneslätt 2004, i år har han vunnit den sistnämnda och satsar på två segrar till.

10 Race of Champions

Fjolårets succé upprepas på Stade de France i Paris. Världens bästa förare gör upp om vem som är skickligast och vilken nation som är bäst. Fem nationer är redan klara, Finland, Brasilien, Frankrike, Storbritannien och USA. Boka den 3 december.

Motorstopp

DTM. Opel drar sig ur DTM, det gör att Audi och Mercedes är de enda två två fabriksteamen nästa säsong och det är ett slag för grenen som lockat hundratusentals åskådare och flera stjärnförare de senaste åren. Hur ska två märken kunna hålla intresset uppe? Förhoppningarna står till Toyota, ryktet säger att de är intresserade av ett stall 2007.

Anna Andersson ([email protected])