Dramatisk upplösning av Gotland Grand National

Samuli Aro: Jag tog en rövare

SPORTBLADET

Den 22:a upplagan av Gotland Grand National, världens största endurotävling, blev en av de mest dramatiska.

Den trefaldige världsmästaren Samuli Aro passerade fjolårsvinnaren Mats ”Lappen” Nilsson bara ett par hundra meter före mål.

– Jag tog en rövare och det lyckades, sade Aro.

De båda förhandsfavoriterna Samuli Aro och Mats ”Lappen” Nilsson (trefaldig GGN-vinnare) gjorde än en gång upp om segern i tävlingen, och till slut så blev rollerna ombytta mot fjolåret.

Upplösningen blev riktigt spännande.

Mats Nilsson var i ledningen med några sekunder när de båda förarna dök upp i regnet och dimman på målområdet. I en snäv kurva lyckades Aro krångla sig förbi.

– Då satsade jag allt, sade Aro.

Han satsade så pass att all den jord och lera som kom från hans cykel hamnade i ansiktet på Mats Nilsson.

– Jag såg absolut inget. Det var som en grå skugga. Fast jag försökte ändå komma igen, men hamnade istället i diket, sade ”Lappen”.

Det blev en rejäl vurpa för Mats – och Aro kunde därmed defilera i mål med 28 sekunders marginal.

– Skönt att få revansch för fjolåret. Då fick jag stryk av Mats med nästan tre minuter, sade Aro.

Mats Nilsson såg dock inte alltför nedslagen ut – trots att en hel del jord fanns kvar i ögonen.

– Det är väl inte så mycket att säga om, jag fick ju stryk av världsmästaren. Tycker att vi båda gjorde ett bra lopp och gav publiken spänning.

Mats och Samuli stod i en klass för sig denna regniga endurodag på Tofta skjutfält någon mil söder om Visby. De turades om i ledningen loppet igenom och hade hela tiden koll på varandra. En mer dramatisk slutstrid var det länge sedan publiken upplevde i Gotland Grand National. Båda avverkade sex varv och det gör tillsammans 13,2 mil.

I damklassen lyckades det äntligen för 22-åriga Jessica Jönsson från Uppsala. Hon var 23 sekunder före Vanja Kollman i mål. Att Jessica vunnit visste hon dock inte vid målgången.

– Jag fick tyvärr inga uppgifter längs banan. Trodde jag kommit tvåa eller trea. Det här var en stor och glad överraskning för mej, sade hon.

Redan tidigt i loppet höll det dock på att gå riktigt illa. Jönsson körde omkull vid ett par tillfällen och styret kom snett.

– Fick köra med ett snett styre resten av loppet. Fast man vänjer sig. Den här segern är det största som hänt mej på en svensk tävling.

Hur känns kroppen nu?

– Inte alls så farligt. Jag är mest trött i huvudet.

Tvåan Vanja Kollman blir lätt besviken när hon hörde att det bara skiljde 23 sekunder till förstaplatsen.

– Det var vurpan på sista varvet som tog cirka 20 sekunder. Jag satsade kanske lite för mycket för att komma ifatt Jessica. Men det här är ändå ett fall framåt, tidigare har jag varit femma som bäst.

Storfavoriten och fjolårsmästaren Sandra Adriansson då ?

Jo, Sandra körde med den ganska svåra lårskada hon ådrog sig i Ränneslättsloppet för ett par veckor sedan. Det höll i två varv, därefter fick hon ”motionsköra” in i mål, men hamnade ändå på fjärde plats.

– Den där fjärdeplatsen är ju inget att ha. Jag kom hit för att vinna, trots att läkaren inte tyckte att jag skulle köra.