Fortsatt allvarligt för skadad rallyförare

Vårdas fortfarande på intensivvårdsavdelningen

SPORTBLADET

Den 22-årige rallyförare från södra Småland som skadades vid en olycka på Österlen i Skåne på lördagseftermiddagen vårdades ännu på söndagen på intensivvårdsavdelning.

Enligt en kommuniké från Universitetssjukhuset i Lund är tillståndet allvarligt, men stabilt och inte livshotande. Mannen opererades under natten till söndagen.

Både föraren, som kör för Ryds MK, och hans kartläsare klämdes fast då deras bil i omkring 100 kilometer i timmen for av vägen och in i ett träd.

Olyckan inträffade på Ravlunda skjutfält söder om Brösarp under DM-tävlingen Ravlunda Rallysprint som också ingår i svensk-danska rallycupen.

Skars loss

Kartläsaren kunde ganska snabbt tas ur olycksbilen och fördes chockad till Centralsjukhuset i Kristianstad. Men först efter två timmar och en kvart kunde föraren skäras loss och transporteras till Universitetssjukhuset i Lund med både ben- och armfrakturer.

Eftersom olyckan inträffade på tävlingens enda avlysta specialsträcka och ingen utomstående kom till skada sker ingen polisutredning. Arrangören, Simrishamns motorklubb, har rapporterat den enligt Svenska Bilsportförbundets rutiner.

– Avåkningar inträffar tyvärr ibland i rallysporten, säger tävlingsledaren Thomas Kvant.

Inom förbundet har säkerhetsarbetet intensifierats efter en annan olycka i Skåne i augusti i år. Då omkom en 60-årig manlig åskådare då en tävlingsbil vräkte omkull ett träd. Ytterligare tre åskådare skadades.

Säkerhetsarbete

Göran Tyrbjörn, ordförande i Svenska Bilsportförbundets säkerhetskommitté, säger att säkerhetsarbetet tar sikte både på utbildning och tekniska lösningar för att förebygga olyckor. Inom de olika formerna av bilsport har det enligt Tyrbjörn hittills i år inträffat fem olyckor eller vad han kallar ”incidenter”. Det är lite, både i förhållande till andra sporter och till det stora antalet biltävlingar.

– Men givetvis är det ändå fem för mycket, säger Göran Tyrbjörn.

Peter Palmkvist/TT