Motorlistan

…med Anna Andersson

SPORTBLADET

1 (9) Valentino Rossi

Tre hemliga tester, tre fantastiska resultat och nu är Ferrari mer intresserade än någonsin:

- Rossi har potential för ett byte. Men han måste själv ta beslutet, säger Ferraris president Luca Montezemolo.

I veckan bekräftade pappa Graziano Rossi att sonen ska satsa på formel 1 från och med 2007. Spännande!

2 (-) WTCC

I helgen är det dags för final i kinesiska Macau – det första VM för touringcars sedan 1987. Banan anses vara en av säsongens svåraste och det lär bli ett tätt lopp när nu VM-titeln ska delas ut. Tysken Dirk Müller, britten Andy Priaulx och italienaren Fabrizio Giovanardi gör upp om titeln. Rickard Rydell ligger åtta inför det avslutande loppet. Eurosport sänder.

3 (-) Nascar

Avslutning i helgen och räkna med ett spännande lopp på Homestead-Miami Speedway. Tony Stewart vill ta sin andra totalseger på fyra år och han leder, 52 poäng före Jimmie Johnson och 87 poäng före Carl Edwards. Den senaste tävlingen vanns av Kyle Busch. Söndagens lopp sänds direkt i Viasat sport 3.

4 (4) Gamla godingar

F1-stjärnorna som gått i pension gör comeback i GP Masters. 45 000 åskådare såg det första loppet som vanns av britten Nigel Mansell. Till nästa år ska det bli en egen serie och förutom Mansell ställer Stefan "Lill-Lövis" Johansson, Riccardo Patrese, Emerson Fittipaldi och Alain Prost upp. Det krävs att deltagarna kört F1 i två säsonger, har en giltig tävlingslicens och är minst 45 år gammal.

5 (-) Ralf Schumacher

Efter 12 års samarbete sparkar han med sin manager Willi Weber med omedelbar verkan. Ingen av parterna vill tala om orsaken till brytningen men enligt tidningen Bild känner sig Ralf åsidosatt eftersom han anser att Weber bryr sig mer om sin andra klient, Michael Schumacher. Dessutom är inte managern speciellt förtjust i Ralfs extravaganta hustru Cora.

- Från och med nu är jag min egen manager, säger Ralf.

6 (-) Nya namn

Det är dags att plugga in nya namn till F1-säsongen. Sauber Petronas blir BMW-Sauber F1, Jordan blir MF1 racing och Minardi heter numera Squadra Toro Rosso. Bar-Honda har köpts upp av Honda, men något namn är ännu inte bestämt.

7 (-) SEAT:s WTCC satsning

Det blir en drömsatsning till nästa säsong, förutom Rickard Rydell, Jordi Gené och Peter Terting har det spanska stallet skrivit kontrakt med tre mycket erfarna förare, James Thompson, Gabriele Tarquini och Yvan Müller.

- I och med detta får vi ett lika bra team som våra svåraste konkurrenter. Vi ser fram emot 2006 och då borde vi kunna vara med och kämpa om VM-titeln, säger SEATs sportchef Jaime Puig till stallets hemsida.

8 (-) Subaru

Företaget gör en storsatsning på svenskt rally och startar med två bilar i SM nästa säsong. Målsättningen är att det ska finnas en svensk i deras VM-team inom några år. Vilka förare och kartläsare som får platserna presenteras nästa vecka.

9 (-) Mika Häkkinen

Den finländske hjälten har förlängt sitt kontrakt med Mercedes och kör

DTM även nästa säsong.

10 (10) Race of Champions

Fjolårets succé upprepas på Stade de France i Paris. Världens bästa förare gör upp om vem som är skickligast och vilken nation som är bäst. Sverige har Mattias Ekström med. Han kör i ett skandinaviskt par med DTM-föraren Tom Kristiansen som även vunnit Le Mans 24-timmarslopp.

Motorstopp: Ferrari. Det italienska stallet tar ännu ett steg bort från de andra stallen. Nu har de utvecklat ett radiosystem som inga motståndare kommer att kunna lyssna av. FIA ska även i fortsättningen få höra vad stallet diskuterar, men där de andra stallen är öppna gentemot varandra stänger Ferrari. Systemet ska tas i bruk till nästa säsong skriver "La Republica".

ARTIKELN HANDLAR OM