MOTORLISTAN

...med Anna Andersson

SPORTBLADET

1. F1-testerna

På måndag är det dags att börja ladda inför 2006. Då startar de första testerna i Barcelona. Ferrari tjuvstartade redan förra veckan, precis som Minardi, men det är nu som det drar igång igen och äntligen vaknar F1 till liv. Kul! Den senaste månaden har varit allt för lugn.

2. (–) Nytt smörsångarstall

Vad har den italienska smörsångaren Eros Ramazzotti och den holländske fotbollsstjärnan Clarence Seedorf gemensamt? Ett GP2-stall. Gimmi Brunis manager Maurizio Salvadori vill etablera ett 13:e stall och Bruni är en av förarna, den andra platsen är fortfarande öppen. Delägare i stallet är Eros Ramazzotti, Clarence Seedorf och den förra motorstjärnan Massimo Sigala – Maurizio Salvadori är manager till dem alla.

3. (–) Finsk sisu bakom rattarna

Ford gör en helfinsk satsning i rally-VM nästa år, bredvid förstabilen med Marcus Grönholm kör Mikko Hirvonen andrabilen. Dessutom är det nu officiellt att Heikki Kovalainen blir testförare för Renault nästa säsong, Kimi Räikkönen kör för VM-titeln i F1 och Mika Häkkinen fortsätter i DTM. 2006 känns just nu väldigt blåvitt.

4. (–) Svenska safarihjältar

Svenska rallyhjältar som Björn Waldegård och Stig Blomqvist ska inte glömmas bort – framförallt inte när de båda står på startlinjen till East Africa Safari Rally i Kenya och Tanzania 1–10 december.

5. (–) Snabbt i Minardi

Visserligen slutade den första testen i muren efter två varv, men under den andra F1-testen med Minardi imponerade 25-åriga Katherine Legge på Minardis stallchef Paul Stoddart när hon körde på testets bästa tid:

– Det gläder mig att Katherine hade den bästa tiden av alla som körde testet, därmed bevisade hon att hon har allt som en F1-förare behöver, säger han till F1-total.

Men Minardi går nu i graven och frågan är om hon får chansen någon annanstans.

6. (5) Ralf – rubrikernas man

Förra veckan sparkade Ralf Schumacher sin manager efter mer än tio år. Nu avslöjar han att han har ett femårskontrakt med Toyota – inte tre år som alla utgått ifrån. Tysken är bunden till stallet fram till 2009 och han tänker stanna.

– Just nu finns det ingen anledning för mig att ens fundera på något annat. Jag trivs, säger han till F1 racing.

7. Världens bäste koras

Fjolårets succé ”Race of champions” upprepas på Stade de France i Paris – bara 8 dagar kvar. Världens bästa förare gör upp om vem som är skickligast.

8. (–) Arrows i tidsbekymmer

Det nya stallet Super Aguri-Honda kommer troligen att använda sig av uppdaterade Arrowsbilar och Hondas V8-motor. Men stallet har tidsproblem, reglerna säger att man måste äga ritningarna och själv bygga sina egna bilar. Men tre månader är för kort tid för att hinna något sådant och ett alternativ är att köpa Arrows bilar av Paul Stoddart (Minardis stallchef som äger rätten till de fem bilarna och reservdelar) och bygga om den efter nästa års regler.

9. (–) Danielsson ska testa nytt

Alx Danielsson åker till Japan för att testa för Forum Engineering i Formula Nissan. Den 23-årige svensken ser möjligheten att hitta nya kontakter. Vad han ska göra nästa säsong är inte klart.

10. (–) Viasat blir Formel 1-kanal

Det är kanalen som tar över F1-sändningarna efter TV4. Kanalen ska göra en satsning, men hur det ska se ut är ännu inte bestämt. Säsongen startar andra helgen i mars.

Motorstopp

Giancarlo Fisichella är snabbare på gatan än han vad han var på banan... I veckan förlorade italienaren körkortet sedan han kört i 148 km i timmen – där hastighetsbegränsningen var 60 km/tim. 148 km/tim i centrala Rom känns inte speciellt begåvat och inte heller ursäkten räddar honom:

– Jag och min fru var hos vänner när barnflickan ringde och sade att vårt barn mådde dåligt. Vi ville skynda oss hem.

Anna Andersson ([email protected])