Tina Thörner snabbast i Dakarrallyt

SPORTBLADET

En svenska sitter i den snabbaste bilen i klassiska Dakarrallyt.

Tina Thörner har läst kartan så sydafrikanen Gil Villiers är snabbast av alla efter sex etapper.

Villiers/Thörner tog över ledningen genom att köra i mål som trea på torsdagens 79 mil långa etapp mellan TanTan och Zouérat, där 35 mil var transportsträcka och 44 mil specialsträcka.

Trots de enorma avstånden – specialsträckorna under den sjätte etappen tog ungefär tre och en halv timme – så är det oerhört jämnt i resultatlistan. I sammandraget är Villiers/Thörner bara 22 sekunder före spanjoren Carloz Sainz. Den förre rallyvärldsmästaren ledde stort inför torsdagen, men hade problem under den sjätte etappen och tappade flera minuter.

Det återfinns en Volkswagenförare även på tredje plats, tyskan Jutta Kleinschmidt är tolv sekunder bakom Sainz. Franske veteranen Jean-Louis Schlesser är fyra (1.02 efter) och den förre alpine stjärnan Luc Alphand är femma. Den franske störtloppsåkaren är 2.02 bakom Villiers/Thörner i den täta toppstriden.

En annan fransman, Thierry Magnaldi, var snabbast på torsdagens etapp, närmast före teamkamraten Schlesser. Magnaldi, nästan fyra minuter före Villiers/Thörner mellan TanTan och Zourérat, är dock bara åtta i sammandraget. Han är distanserad med drygt åtta minuter.

Under fredagen ska bilarna förflytta sig 52 mil mellan Zouérat och Atar.

I motorcykelklassen vanns etappen av Chiles Carlo De Gavardo. Etapptrean Marc Coma, Spanien, behöll dock ledningen i sammandraget.

Rallyt, som startade i Lissabon på nyårsafton, kommer fram till Dakar under söndagen den 15 januari.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM