Tina Thörner i ledning efter ödessträckan

SPORTBLADET

Ifjol tog Dakarrallyt slut för Tina Thörner under den sjätte sträckan efter en våldsam krasch.

I år gick det bättre på ödessträckan och nu leder svenskan och hennes förare Genier de Villiers de klassiska loppet.

– Jag är väldigt nöjd och glad, säger Thörner som bemästrat kartorna på bästa sätt.

I fjol var det dystrare för kartläsare Thörner efter ökenrallyts sjätte sträcka. Med dåvarande förare Colin McRae var svenskan med om en våldsam krasch efter att man gått ut i en klar ledning. Thörner ådrog sig en allvarlig ryggskada då bilen voltade efter att ha fått tvärstopp från 167 kilometer i timmen.

Misstag blir ödesdigra

Det som gör sträckan så riskfylld är att den går just fort vilket gör att eventuella misstag blir extra ödesdigra. Thörner och hennes nuvarande förare Genier de Villiers gick ut 2.21 efter ledande Carlos Sainz. Man lyckades att hålla ett snitt kring 175 kilometer i timmen och kom i mål som trea.

– Det är en bit kvar men det är roligt att vara med i striden, låter Thörner hälsa nere från Mauritanien, genom sambon Mattias Ekström.

Gårdagens etapp vanns av fransmannen Thierry Magnaldi.

Thörner och de Villiers, som inte gjort någon hemlighet av att det är totalseger som är målet, övertog ledningen från spanske Carlos Sainz som nu får jaga knappa halvminuten bakom. I dag väntar de 52 milen mellan Zouérat och Atar. Efter det ytterligare nio tuffa etapper innan man når målet i Dakar.

Jill Wegerup