MOTORLISTAN

Varje fredag med Anna Andersson

SPORTBLADET

1 (1) Ökendrottningen

Kartläsaren Tina Thörner har lotsat Giniel de Villiers till ledningen av Dakarrallyt. De slutade trea i gårdagens etapp och efter sex etapper är de 22 sekunder före den förre rallyvärldsmästaren Carloz Sainz på andra plats. Tobias Johansson och Bo Holmstrand har brutit rallyt sedan de drabbats av ett bakaxelbrott. Ekipagen beräknas vara i mål den 15 januari och Dakarallyt sänds i Eurosport.

2 (3) F1-skvaller

I England säger det senaste skvallret att Michael Schumacher är aktuell för Red Bull 2007. Autosport skriver att han verkar vara sugen på att arbeta med Adrian Newey och spekulerar i om Ross Brawn skulle kunna följa med. Vad sägs om Schumacher i en bil signerad Newey och dirigerad av Brawn? Dessutom ska rallyvärldsmästaren Sebastien Loeb testa för Ferrari 2006.

– Jag har snackat med Jean Todt (stallchef) men har haft för mycket att göra tidigare, men nu ska vi ge det en ny chans, säger Sebastien Loeb till tidningen.

3 (-) F1-debuter

McLaren-Mercedes MP 4-21 och världsmästarna Renault förbereder sig för sina debuter. Den tionde januari är det tänkt att Giancarlo Fisichella ska testa vad R26:an går för. Annars har snacket om Renault den senaste tiden mest handlat om ifall stallet ska lämna F1 eller inte. Flera experter ser Fernando Alonsos övergång till McLaren-Mercedes och kostnadsbesparingar som ett tecken på det.

4 (-) Diamantfeber

I december tog McLaren-Mercedes över Ferraris storsponsor Vodafone, men nu har italienarna hittat en nu guldgruva. Eller i alla fall diamantgruva. Ädelstensföretaget ”De Beers” som håller till i England och Sydafrika ska bli stallets andra sponsor, efter Marlboro, skriver tidningar i Tyskland, Storbritannien och Sydafrika. Dealen gäller 40 miljoner euro och företaget som är världsledande på diamanter hoppas naturligtvis att F1 kommer tillbaka till Sydafrika. Enligt sport1 planeras redan en ny bana i Kapstaden.

5 (-) Annie Seel

Svenskan finns inte med i årets ökenrally, men hon har blivit lovad en startplats 2007. Världsmästarinnan i Rally Raid 2004 deltog i MC-klassen 2002 och slutade 54:a (trots att hon körde med en bruten hand). Satsningen inleds med körning i Östra Open Enduro i morgon.

6 (-) Opel

Opel team Sweden kommer med en ny Opel Astra till STCC-säsongen 2006, men den kommer inte att köras av Tommy Rustad. Norrmannen lämnar STCC för rallycross-EM och vem som ersätter är inte klart.

7 (-) Bibeln

Demon tweekes katalog för 2006 med ALLT för den motorintresserade finns ute nu. Där finns all utrustning som behövs, från overall, till hjälm, brandsläckare, rattar, lampor, böcker och DVD:er. 427 sidor inspiration, företaget når du på www.demon-tweeks.co.uk.

8 (-) Stallförlust i Moto-GP

Honda Pons lämnar moto-GP, stallet som varit med i 25 år har inte löst penningfrågan. Detta gör att förarna Carlos Checa och Casey Stoner som skulle ta över efter Alex Barros och Troy Bayliss står utan arbetsgivare. Stallet, som leds av den dubble världsmästaren Sito Pons, hoppas att de är tillbaka 2007.

9 (-) Längdens betydelse

Inte McLaren-Mercedes och inte BMW, utan det blev Williams för F1-testföraren Alexander Wurz. McLarenchefen Ron Dennis valde Gary Paffett som testförare och för BMW är han för stor. Tyskarnas förarpar Nick Heidfeld (164 cm) och Jacques Villeneuve (168 cm) spelar i en annan liga än Wurz (186 cm). Hos Williams däremot passar han perfekt som tredjeförare, försteföraren Mark Webber (185 cm) får en kollega i samma storlek.

10 (-) Rally-SM i Tv

TV 4 plus kommer att sända en halvtimme från vart och ett av de sex rallytävlingarna med start i Bergslagsrallyt den 15 januari. Tv-sändningen blir söndag efter tävlingen med start kl. 18.00.

Motorstopp

Mordhot i Speedway

Norrmannen Rune Holta har mordhotats. Hans klubbyte i Polen från Czestochowa till konkurrenten Rzeszow har gjort att han tvingats stänga gästboken på sin hemsida efter hot.

– I Polen är intresset för speedway helt enormt, och många av supportrarna har tagit det hårt att jag byter klubb. Och några hot har det blivit. Faktiskt mordhot, säger han till Stavanger Aftenblad.

ARTIKELN HANDLAR OM