Motorlistan

...med Anna Andersson

SPORTBLADET

1 (1) Ökendrottningen

Kartläsaren Tina Thörner har lotsat Giniel de Villiers (Volkswagen) till toppen av Dakarrallyt, ekipaget ligger tvåa lite mer än 20 minuter efter Alphand/Picard (Mitsubishi) när det nu återstår tre etapper. Jutta Kleinschmidt, tyskan som var den första kvinnan att vinna loppet 2001, har tvingats bryta tävlingen efter en olycka. Samma öde drabbade svenskarna Tobias Johansson och Bo Holmstrand tidigare i januari. De kvarvarande ekipagen beräknas vara i mål den 15 januari och tävlingen sänds i Eurosport.

2 (-) Schumis framtid

Till 99 procent avslutar han sin karriär i Ferrari, men han vill ha en procent att spela med har han sagt till Der Spiegel. Det har utlöst en rad spekulationer. Niki Lauda tror att han är sugen på ett stallbyte, engelsk media placerar honom i Red Bull och hans manager Willi Weber flirtar öppet med Toyota och säger att han tror att det skulle vara ett bra alternativ. Själv säger Michael Schumacher till F1-total att han kommer att ta ett par månader på sig för att bestämma vad han kommer att göra i framtiden.

3 (2) F1-skvaller

Vinterns intressantaste snackis är F1, varje dag kommer det nya uppgifter och nya saker att skvallra om. Eller vad sägs om att Michael Schumacher ser Valentino Rossi som en framtida F1-förare? Att BARs förre stallchef David Richards kan tänka sig att komma tillbaka till F1 om ”situationen tillåter oss att vara konkurrenskraftiga och vinna lopp”? Att Dickie Stannford som varit tävlingsmanager för Williams sedan 1994 lämnar sin post, men stannar i stallet? Eller att McLaren-Mercedes numera är orange, i alla fall fram tills dess att den nya bilen presenteras?

4 (-) Världsmästarsöner

Nico Rosberg följer pappa och kör F1 för Williams och nu tar även Niki Laudas son Mathias nästa steg i karriären. Troligen ersätter han fjolårets mästare Gary Paffett i Mercedes DTM-team.– Det stämmer, vi testade Mathias i december på Hockenheim och trots dåligt väder gjorde han mycket bra resultat, säger Mercedes motorsportchef Norbert Haug till tidningen.

5 (-) DTM i England

När fotbolls-VM intar Tyskland får Mattias Ekström och de andra DTM-förarna flytta utomlands. Den 4 juni kör DTM i Mugello, Italien eller Istanbul, Turkiet och den 2 juli gästar cirkusen England (Brand Hatch). Totalt består DTM-säsongen av 12 lopp, den startar den 9 april i Hockenheim och avslutas på samma bana den 29 oktober – förhoppningsvis med en svensk mästare.

6 Max Biaggi

Den 34-årige exvärldsmästaren i motorcykel kommer inte till start i årets VM-säsong. Det har konflikter mellan Biaggi, som vann VM i 250 cc 1994–1997, och Honda vid flera tillfällen. Nu ersätts han av Daniel Pedrosa, Spanien, som även han vunnit VM.

7 (-) Svensk motorcross satsar

Svemo (Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet) bildar ett eget stall, Sweden Motocross Team, och de får tre platser i VM. Målet är att minst en svensk ska vara med bland världens fem främsta förare inom fem år, det gäller för båda klasserna. De tre platserna går till Jonas Wing, Helsingborgs MK, Johan Carlsson, Västerås MK ( MX2, 125 cc) och Marcus Norlén, 19, Järva MK(MX 1 250 cc).

8 (-) F1-tester

Renault, McLaren-Mercedes, Ferrari, Toyota, Williams, Honda, Red Bull, BMW och Scuderia Toro Rosso befinner sig alla i spanska Jerez. Rapporterna talar om problemfria tester, men McLaren-Mercedes fortsätter att testa med V10-motorn, V8:an kommer först i den nya bilen. Ferrari meddelar att deras nya motor (V8) är mer tillförlitlig än vad de trodde innan testerna.

9 (-) F1-banornas hopp

Belgiens VM-deltävling i F1 på Spa ska vara säkrat, sedan Bernie Ecclestone klivit in. Arrangörerna var osäkra på om de skulle kunna genom loppet eftersom kostnaderna var för höga, men enligt sport1 har F1-gurun Ecclestone erbjudit sig att ta över som arrangör. Ett liknande avtal hoppas den konkurshotade tyska Hockenheimbanan på.

10 (-) Speedwaykrasch

Antonin Svab, Tjeckien, kraschade svårt i en tävling i Argentina i söndags. Han ligger nu i koma med svåra huvudskador och han opererades i tisdags. Det är ännu omöjligt att säga om operationen var lyckad eller inte. Antonin Svab körde två matcher för Indianerna (Kumla) år 2000 och han -representerade klubben hela säsongen 2003.

Motorstopp

Döden i öknen

Ökenrallyt skördade i veckan sitt 49:e dödsoffer. Australiern Andy Caldecott avled efter en olycka på specialsträckan mellan Nounakchott och Kiffa i Mauritanien. Andy Caldecott som låg tia i mc-tävlingen blev 41 år gammal.

Anna Andersson ([email protected])