Motorlistan

...med Anna Andersson

SPORTBLADET

1. (2) F1-skvaller

Temperaturen höjs, bara två månader till säsongsstarten.

BMW har presenterat sin första egna F1-bil, den påminner om fjolårsmodellerna från Williams och Sauber. Stallet har även förstärkt med Willem Toet, ny chef för den aerodynamiska avdelningen. Han har tidigare arbetat för Ferrari och BAR.

Enligt engelsk media vill Red Bull ha Juan-Pablo Montoya till nästa säsong.

Super Aguri Team får vänta ytterligare på besked från FIA om nästa säsong, enligt ”Autosport” var inte alla papper i ordning.

Ferrari presenterar sin nya bil den 24 januari, Renault väntar ytterligare ett par dagar.

Tre före detta Toyotachefer åtalas för industrispionage i Tyskland. Det gäller den förre stallchefen Ove ”Påven” Andersson, chefsdesignern Gustav Brunner och aerodynamikchefen Rene Hilhorst.

2 (–) Årets första F1-krig

Renaults stallchef Flavio Briatore är vansinnig på McLarens Ron Dennis sedan han kontrakterat Fernando Alonso.

– Det var respektlöst. Eftersom han inte får några bra nyheter från banan så producerar han utanför. Vi säljer resultat, han säljer hellre en lysande framtid, säger italienaren till ”Auto, motor und sport” och till Fernando Alonso hälsar han:

– Jag hade varit försiktig med att låsa mig så tidigt. McLaren förlorar fler ingenjörer än något annat stall.

3 (–) Tony Rickardsson

Storslam för dalmasen på idrottsgalan, i år vann han inte bara publikens och Robert Gustafssons gillande utan även juryns. Ett stort grattis till Sveriges bäste manlige idrottare 2005 och lycka till under den sista speedwaysäsongen.

4 (8) F1-tester

McLaren-Mercedes har fortsatt att testa med V10 motorerna, testförarna Gary Paffett och Pedro de La Rosa har koncentrerat sig på däcktester och de är nöjda. Nästa test är i Barcelona 23 januari.

Hondas Jenson Button har varit snabbast de två senaste dagarna i Jerez, men han har ändå haft lite mer än två sekunder till Michael Schumachers rekord från 2004. Button har kört en bil med V8-motor och ett ombyggt chassi (från fjolårsbilen).

5 (1) Ökendrottningen

Kartläsaren Tina Thörner lotsade Giniel de Villiers (Volkswagen) till en andraplats i Dakarrallyt som avslutades förra helgen. För Tina Thörner var det det sista ökenrallyt på ett tag – kanske för alltid. Nu flyttar hon och sambon Mattias Ekström till Schweiz där Tina bland annat ska arbeta för Porsche, hålla föredrag och skriva. Dessutom hoppas paret på att kunna bilda familj.

6. Svensk isracing

Sex svenskar är klara för de två VM-semifinalerna i isracing, Per-Olov ”Posa” Serenius, Stefan Svensson, Fredrik Olsson, Torleif Burman, P-A Lindström samt Tommy Björklin. I Krasnogorsk i Ryssland kör Svensson och Burman, medan övriga fyra kör i tyska Inzell.

7.(–) Lill-Lövis

Stefan Johansson fyller 50 i år, men tänker inte dra ner på tempot. Om två veckor blir det en satsning på Daytonas 24-timmars, den amerikanska motsvarigheten till Le Mans 24 H.

8 (–) Picko Troberg

Picko Troberg Racing gör comeback i STCC efter två års frånvaro. Han har köpt Calle Rosenblads WTCC och inlett ett samarbete med formelföraren David Björck, 21-åringen som slutade fyra i formel Renault i fjol.

9 (–) DTM

Den förre tyske F1-föraren Heinz-Harald Frentzen är arbetslös. Efter två mindre lyckade år i DTM blir han nu utan jobb när Opel drar sig ur serien.

10 (–) Formel 1 på tv

Tack för alla mail och ert engagemang, det är alltid lika kul att höra era åsikter. Men för att inte behöva ägna mer tid till att svara på samma fråga så får vårens F1-sändningar återigen plats på listan. Viasat har TV-rättigheterna för 2006, 2007 och 2008, både i Sverige och i Norge. Varje tävlingshelg sänds på TV3, ZTV och Viasat Sport.