”Äntligen dags”

Motorlistan F1-special - med Anna Andersson

SPORTBLADET

1 (-) F1-premiären

På söndag är det äntligen dags och inför starten av det spännande mästerskapet gör vi denna vecka om motorlistan till F1-listan. Dagens träning sänds på Viasat 11.55 och 20.55, kvalet i morgon 11.55 på ZTV och loppet på söndag sänds av TV 3 11.45. Sändningen börjar med en studio, loppet startar 12.30. Kommenterar gör Janne Blomqvist och Eje Elgh. Är du riktigt intresserad och vän med tyska språket så testa RTL, som hittills haft de klart bästa F1-sändningarna.

2 (2) Kimi Räikkönen.

Fernando Alonso är regerande mästare, men det är Kimi Räikkönen som stjäl rubrikerna. I veckan har det påståtts från media i Tyskland, Italien och Finland att han redan är klar för Ferrari nästa säsong och tackat nej till ett drömkontrakt hos McLaren-Mercedes.

3 (4) F1-skvaller

Veckans snackisar:

Michael Schumacher blir filmstjärna. Tillsammans med David Beckham och Zinedine Zidane har han skrivit under för en roll i filmen ”Asterix på OS”, en produktion som omsätter ungefär 750 miljoner kronor.

McLaren-Mercedes har gjort klart med en ny sponsor - Emirates Airlines från Dubai betalar runt 230 miljoner kronor för ett samarbete den kommande säsongen. McLaren får en tuff säsong, det påstår Jenson Button:

– Det blir som 2004, de har inte byggt en bil som kan vara med och konkurrera till säsongsstarten. Jag är säker på att de blir bättre under året, men vägen dit är lång.

4 (-) Nykomlingarna

Ett nytt stall, Super Aguri, med japanerna Sato och Ide och ett gäng nya förare. Coolaste namnet har amerikanen Scott Speed, men största trycket och största käften har Williams Nico Rosberg, son till världsmästaren Keke:

– Jag försöker att intala mig att det är en nivå till efter GP2 som jag vann i fjol. Men jag är väldigt positiv och optimistisk, säger han till TV-kanalen RTL.

– Jag hoppas att vi håller samma nivå som Ferrari.

5 F1 i framtiden

Snacket om en konkurrerande F1-serie kan få ett slut i helgen. Bland annat Renault, Honda, Toyota, McLaren och BMW har hotat med att bilda en ny serie. Men nu sluter Ron Dennis upp bakom Bernie Ecclestone och McLaren-Mercedes stallchef tror att parterna kan enas.

6 (-) Dietrich Mateschitz

Ägaren till Red Bull och Toro Rosso satsar han på att göra en riktig cup till nästa säsong

– Kimi Räikkönen, skulle absolut passa perfekt för oss. Han är den snabbaste. Teoretisk skulle även Michael Schumacher passa bra, säger österrikaren till SportBild.

7 (-) Ralf Schumacher

Kallas av många för överskattad och överbetald. Men han vågar i alla fall säga vad han tycker:

– Vi är inte tillräckligt snabba. Detta blir den tuffaste säsongen någonsin, säger han om sin arbetsgivare Toyota till sport1.

8 (-) Fernando Alonso

Den regerande världsmästaren gör sitt sista år i Renault och garanterar att han är motiverad.

– Vi har en riktigt bra bil i R26 så mitt enda mål är att försvara min titel. Våra däck är perfekta och de fungerar suveränt oavsett om det är varmt eller regnar, säger han till BBC.

9 (-) Valentino Rossi

Om tre månader har MC-stjärnan bestämt sig för om det blir två eller fyra hjul nästa säsong. Ferrari är enormt intresserade av den italienska superstjärnan.

– Jag har ännu inte tagit något beslut, men jag talar om de t så fort jag gjort det, säger han till Gazzetta dello Sport.

10 (-) Michael Schumacher

Den sjufaldige världsmästare är riktigt laddad inför säsongen och självklart förtjänar han en plats på listan – framförallt efter detta uttalande i SportBild:

– Om ni ska satsa pengar på en världsmästare, satsa på att jag vinner VM i år.

Motorstopp

Allt talar för att Hockenheim försvinner från F1-kalendern efter 2008. Banan har över 250 miljoner kronor i skulder och stadens borgmästare Dieter Gummer säger till Stuttgarter Zeitung:

– Jag kan bekräfta att när kontraktet med Bernie Ecclestone går ut 2008 tänker vi inte förlänga det.

Anna Andersson ([email protected])