Alonso starkast i premiären

Schumacher tvåa – Räikkönen körde upp sig från sista till tredje plats

Foto: AP
Seger direkt Regerande världsmästaren Fernando Alonso tog kommandot i F1-cirkusen direkt.
SPORTBLADET

Regerande världsmästaren Fernando Alonso, Renault, tog kommandot direkt.

I F1-premiären i Bahrain var spanjoren 1,2 sekunder före tysken Michael Schumacher, Ferrari, i mål.

Men det blev ett dramatiskt lopp.

Schumacher startade i pole position och tog starten före stallkamraten Felipe Massa, Brasilien, som redan på det första varvet dock fick se sig passerad av Alonso. Schumacher ryckte snabbt åt sig en ledning och såg ut att ha bra kontroll på händelserna.

– Michael var för snabb i början helt enkelt. Men från varv 20 ungefär uppförde sig bilen bra och vi var ungefär lika snabba, säger Fernando Alonso.

Men årets F1-premiär var inte avgjord – utan utvecklades till ett riktigt taktikrace. Schumacher gick in i depå tidigare än Alonso och vid det första stoppet lyckades tysken hålla den regerande världsmästaren bakom sig. Men vid Schumachers andra depåbesök lyckades Alonso skapa en ordentlig lucka.

Jämsides in i första kurvan

När i sin tur Alonso lämnade depån med 18 varv kvar att köra gick hans Renault in i den första kurvan jämsides med Michael Schumachers Ferrari. Alonso drog det längsta strået – och lade beslag på ledningen med minsta möjliga marginal.

Därefter var det strid mellan de båda toppförarna ända in i mål –  men Alonso lyckades hålla undan.

– Jag visste att Michael Schumacher skulle attackera mot slutet och försökte bevara däcken, vilket gick bra, säger Alonso.

För Schumachers del avgjordes tävlingen redan på kvalet.

– Jag förlorade ett varvs bränsle i går på grund av varvningar - och det var det varvet som skiljde i dag, säger Schumacher – som ändå såg nöjd ut:

– Vi fick åtta poäng, det skiljer bara två. Det var en bra början.

Finsk-tysk färg

Förutom tätstriden satte en finsk-tysk duo färg på premiären.

Kimi Räikkönen, Finland, i sin McLaren-Mercedes startade från 22:a och sista startposition efter att ha kraschat på kvalificeringen. Stallet satsade på en ett-stopps-strategi vilket lönade sig. Räikkönen svarade för en heroisk körning som räckte till tredjeplats.

Nico Rosberg, Tyskland, i sin Williams lade beslag på det snabbaste varvet – i F1-debuten. Den unge tysken, son till finländaren Keke Rosberg, tvingades byta noskon redan på det första varvet och slutade till sist sjua.

Rickard Westman