Allt handlade om Nico – som kom sju varv

Per Gunne: Vi har bara sett början

SPORTBLADET

Giancarlo Fisichella vann och Felipe Massa körde overallen av Michael Schumacher.

Glöm det där.

Malaysias Grand Prix handlade om en sak - killen som bara kom sju varv.

Nico Rosberg.

Han har bara kört ett race och ett par varv. Men Nico Rosberg, 20, och son till den gamle världsmästaren Keke Rosberg är i Formula 1 för att stanna.

Länge.

Inte sedan Michael Schumacher i sin F1-premiär 1991 kvalade den grodliknande Jordanbilen på sjunde plats vid Belgiens GP har någon förare debuterat med samma kraft.

Och vi har bara sett början.

Nico Rosberg följer det vanliga mönstret för lovande förare. Först go-kart, sedan lära sig gå. En massa snabbaste varv och segrar men färre titlar på väg mot högre klasser. I fjol var det dags för GP2, Formula 1 light.

Det tog halva säsongen för Nico att få upp farten. Fram till dess handlade det om Heikki Kovalainen, grabben som spöat Michael Schumacher i en plojtävling.

Medan vi journalister sög pennor och bräkte om att vi fått korn på detta rattgeni hukandes i regnet vid någon kurvkombination redan 1998 snöt Rosberg titeln framför Kovalainens nos.

I sin ART förvandlade han super-finnen till en Yuji Ide under de sista racen. Och märkligt skulle bli märkligare.

Såg inte ut som en vinnare

Vinterns F1-tester är svåra att läsa. Teamen testar olika saker. Någon nöter däck, en annan fipplar med elektronik.

Men inte ens Nicos mamma kan påstå att sonen såg ut som en blivande mästare i februari.

Nu var det visserligen länge sedan någon såg ut som en mästare i Williams. Om man vill vara generös kan man säga att grabben klarade sig okej. Om man istället valde att lyssna på Williams numera kickade testförare fick man veta att Nico var "besynnerligt långsam". Kanske det säkraste tecknet på att något speciellt var på gång.

Hittills har Nico Rosberg

en sjundeplats, ett snabbaste varv, ett makalöst kval och en mållös teamkamrat på sitt samvete. Men än viktigare: han har visat att det går att köra om i F1.

Och detta på ett race och ett par varv. Vid det här laget är fler än mamma Rosberg imponerade.

Per Gunne

ARTIKELN HANDLAR OM