Klappat och klart

Renaults kanonöppning bäddar för ny seger i märkes-VM

Foto: AP
NY STALLSEGER Spanjoren Fernando Alonso och italienaren Giancarlo Fisichella har med två segrar gett Renault en smak- start i årets formel 1-serie. "Detta var en perfekt start", säger Fisichella som tog hem gårdagens lopp i Malaysia.
SPORTBLADET

Två segrar för Renault i säsonginledningen

Det ger en VM-titel i formel 1.

- Detta var en perfekt start på säsongen, säger segraren Giancarlo Fisichella.

Titta på statistiken nedan, tydligare kan det inte bli. Det stall som klarar av att vinna de två första loppen tar också hem segern i märkes-VM.

Så har det varit varje gång de tio senaste säsongerna när ett och samma stall vunnit de två inledande loppen. Vid sex tillfällen har ett stall varit först i båda tävlingarna och vid varje gång har det stallet tagit hem VM.

I år har Renault med Fernando Alonso och Giancarlo Fisichella alla möjligheter att upprepa fjolårssegern. Världsmästaren Alonso vann i Bahrain, i går hade han bara stallkompisen Fisichella före sig i mål.

- Det var en fantastisk uppvisning av hela stallet, alla gjorde ett utmärkt jobb och Fisco och Fernando var fantastiska, säger stallchef Flavio Briatore till stallets nyhetsbrev.

Utmärkt stalljobb

Efter två tävlingar leder nu Renault märkes-VM med sina 28 poäng, 13 poäng före Ferrari och McLaren. Stallet ligger även i topp i förar-VM, där fjolårets världsmästare Fernando Alonso hittills tagit 18 poäng av 20 möjliga.

Tvingades byta motor

Teamet har imponerat stort, medan de som på förhand sågs som de svåraste konkurrenterna, Ferrari, McLaren-Mercedes och Honda, inte har lyckats två lopp i rad.

Ferrari tvingades byta motorer på båda sina bilar inför gårdagens lopp och slutade femma och sexa, McLaren-Mercedes Kimi Räikkönen, som tvingades starta sist i Bahrain, försvann i går efter en kollision på första varvet och Hondas Jenson Button har inte kunnat försvara sina toppplaceringar i starten. Senast halkade han ner från tredje till fjärde plats och i går från andra till tredje.

Men för Renault däremot tycks allt gå enligt planerna - eller kanske ännu lite bättre.

- 18 av 20 poäng, jag kan inte vara annat än jättenöjd, säger Fernando Alonso till F1-total.

- Nu ser jag fram emot Melbourne.

Det loppet, säsongens tredje, avgörs den andra april.

Anna Andersson ([email protected])