MOTORLISTAN

… med Anna Andersson

SPORTBLADET

1 (9) WTCC

Säsongspremiär på Monza med Rickard Rydell, Seat och Jens Edman, i danska Peugeot. Rydell var sexa i fjol och har förhoppningar om att förbättra den placeringen i år, men räkna inte med någon topplats direkt:

– Tyvärr är Monza den sämsta banan för vår Seat Leon. Bilen har mycket downforce som gör att den går riktigt bra i kurvorna, men det medför även att den inte går lika snabbt rakt fram som några av konkurrenterna, säger Rikard Rydell.

– Det märks på Monzas långa raksträckor, fast snart kommer det banor som passar oss mycket bättre.

Eurosport sänder morgondagens kval och söndagens båda lopp (start klockan 15.00).

2 (1) Formel 1

Dags att ställa klockan på söndag morgon – 06.00 går starten i Australien. Renault har vunnit de båda inledande loppen och till tävlingen i Melbourne har Ferrari, BMW-Sauber och McLaren-Mercerdes måste ändra sina frontspoilers till loppet.

FIA kommer även att införa hårdare tester för att undvika liknande problem i framtiden.

Kvalet och loppet sänds direkt på ZTV.

3 (–) F1-skvaller

Williams chefsdesigner har lämnat sitt jobb. Jörg Zander kom till stallet hösten 2005 och lämnar nu av personliga skäl.

Nu är det klart, precis som motorlistan skrivit tar Fuji International Speedway över Japans GP från och med 2007.

4 (–) Schumacher

Först erövrade Michael F1, sedan följde brodern Ralf hans spår. Ralfs fru Cora satsar i ”Seat Leon Supercopa” och nu är det dags för näste man i klanen – Sebastian Stahl, 27. Han är son till brödernas styvmor och kör för Tyskland A1-Grand Prix i Kina i helgen.

5 (–) Svenskt i korthet

Oscar Svedlund vann grupp N i spanska VM-rallyt.

Tony Rickardsson nobbar speedwaylandskampen mot England den 11 april. Han koncentrerar sig på SM och VM.

Per-Olof ”Posa” Serenius vann sitt 17:e SM-guld i isracing.

Alx Danielsson har genomfört de första officiella testerna inför World Series och är nöjd. De kommande två helgerna fortsätter arbetet.

6 (–) Björn Wirdheim

Premiärdags för Björn Wirdheim och Formula Nippon på Fuji Circuit. Svensken kör för DoCoMo Team Dandelion Racing och i det senaste testet var han bäste Hondaförare – och fyra totalt. Det är kval på lördag och loppet körs på söndag.

7 (–) STCC

Audi /KMS satsar på tre bilar till årets säsong. Vid sidan av Fredrik Ekblom och Tommy Kristofferssen kör fjolårstvåan Thed Björk, 25.

Även Carl Rosenblad har bestämt sig för att köra i Sverige. Han kör STCC i en BMW 320si.

8 (–) DTM

Det är lite mer än en vecka kvar till starten och till säsongsupptakten i Düsseldorf kom 138 000 människor. Svensken Mattias Ekström är en av favoriterna, men han får konkurrens av Mika Häkkinen. Premiären visas i SVT 24.

– Jag vill vinna fler lopp än i fjol, avsluta fler och ta fler poäng. Jag vil bli DTM-mästare, säger den finländske F1-världsmästaren till AutoBild Motorsport.

9 (3) Valentino Rossi

Italienaren lyckades inte ta sin sjätte premiärseger i Moto-GP. Rossi, som vunnit alla fyra Moto-GP-titlarna, försvann redan i den första kurvan. Han reste sig dock och slutade 14:e i premiären. Tävlingen vanns av italienaren Loris Capirossi och nästa tävling körs i Qatar den 8 april.

10 (–) Anders Eriksson

Den sjufaldige världsmästaren i enduro hade hoppats på en comeback i slutet av maj, men det ser svårt ut. Förra veckan upptäcktes en infektion i hans knäled och sedan dess har han vårdats på sjukhus.

– Detta är det jobbigaste bakslaget sedan skadan, men vi ska igenom det här också, säger han till radio Skaraborg.

Anna Andersson ([email protected])