Alonso vann kraschfyllt GP

Räikkönen tvåa i Australien

SPORTBLADET

Australiens GP präglades av mängder av avåkningar, omstarter och incidenter.

Högst upp på prispallen: regerande världsmästaren Fernando Alonso, Renault, som nu skaffat sig grepp om tätstriden i formel 1-tabellen.

Foto: REUTERS
Segrare i dag – igen.

Inledningen på loppet blev dramatisk.

Juan Pablo Montoya, McLaren-Mercedes, snurrade redan på formationsvarvet.

När sedan starten skulle till att gå fick Giancarlo Fisichella, Renault, i andra startposition stopp på motorn –  och det blev ett nytt formationsvarv.

Alonso tog omstarten

När starten till sist gick var flera bilar, däribland Nico Rosbergs Williams, inblandade i en incident med gulflagg och omstart bakom säkerhetsbilen som följd.

Så småningom kom bilarna i alla fall iväg – och Fernando Alonso lyckades ta sig förbi Jenson Button som startade i pole position.

Även fortsättningen av tävlingen blev fylld av avåkningar och incidenter, däribland Ferraris Michael Schumacher som kraschade in i muren vid utgången av sista kurvan på det 33:e varvet.

– Det var ett galet race, jag förstod inte alltid vad som pågick, sa Alonso på presskonferensen efter loppet.

Totalt tvingades 10 bilar bryta – och säkerhetsbilen kom ut på banan fyra gånger.

Buttons poängplats upp i rök

När krutröken lagt sig stod den regerande världsmästaren Fernando Alonso som segrare före finländaren Kimi Räikkönens McLaren-Mercedes.

Trea slutade Ralph Schumacher i sin Toyota.

Segern var Alonsos andra av de tre deltävlingar som körts.

För Jenson Button slutade dagen i lågor och oljerök. I sista kurvan gick motorn sönder - och Button tvingades bryta med bara några futtiga meter kvar till mållinjen och missade därmed femteplatsen.

Rickard Westman