SLUTET

SPORTBLADET

Här försvinner Michael Schumacher från Australiens GP – och från VM-kampen?

Hans tid i toppen kan vara över och han får hård kritik.

– Det var ett förarfel, säger Niki Lauda.

Foto: GETTY IMAGES
PÅ VÄG BORT? Sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher kritiseras hårt för sin körning i år.

Den trefaldige världsmästaren är inte den enda som ifrågasätter Michael Schumacher, Ferrari och om han inte redan borde ha lagt av.

– Jag hade önskat att han slutat 2004 efter sin sjunde titel, säger den trefaldige världsmästaren Jackie Stewart till Tagesspiegel.

– Att han ska ta en åttonde titel är allt mer otänkbart. Det blir inte enklare och man värderas bara efter det senaste resultatet.

I dag återvänder Michael Schumacher till Europa utan något resultat alls. Australiens GP slutade i muren på det 34:e varvet, samtidigt som Fernando Alonso tog sin andra seger och efter tre tävlingar har tysken 17 poäng upp till mästaren.

För stora risker

– Michael Schuamcher valde fel däck, snabbheten saknades, säger Niki Lauda till den tyska tv-kanalen RTL.

– Kraschen är ett förarfel. När snabbheten inte finns kör han på gränsen och tar för stora risker. Alla hos Ferrari snackar nu om att de har tre veckor på sig att lösa detta, men Renault och McLaren har lika lång tid på sig att utvecklas. Ferrari behöver inte bara hämta in försprånget, de måste ta sig förbi de andra för att ha en liten chans att ta den åttonde titeln. Det är betydligt svårare.

Båda Ferraris bilar bröt loppet och Michael Schumacher inser att han bär en stor del av ansvaret för att både han och stallet tappade i VM-tabellen.

”Mitt fel”

– Kraschen var mitt fel. Jag hade problem med understyrning redan innan, men den som inte vågar kan inte vinna. Precis där var en bra omkörningsmöjlighet, men det gick fel och jag borde ha gjort det betydligt bättre, säger han till DPA.

– Vi behöver inte jämföra detta med fjolåret, vi vet att vi kan konkurrera. Vi måste arbeta hårdare och kan absolut inte vara nöjda med helgen. Vi måste bli snabbare, jämnare och kunna konkurrera under alla omständigheter.

Så är det inte än, men frågan är om det räcker och om Michael Schumacher klarar av att komma tillbaka.

– Tiden väntar inte på honom, säger 1980 års världsmästare Alan Jones till F1-total.

– Medan han funderar över när han ska sluta konkurrerar de unga killarna ut honom.

Melbourne. Ännu ett misslyckande. Nu närmar sig Michael Schumacher…

Anna Andersson (anna.c.andersson@aftonbladet.se)