Det räcker inte med att snacka som en mästare

SPORTBLADET

Bara en idiot skulle utse årets världsmästare när tre av arton lopp har körts. Så därför: Fernando Alonso vinner VM för andra året i rad.

Fernando Alonso ser ut som en mästare. Tänker som en mästare. Kör som en mästare. Killen är ett block spansk crema marfil – perfekt.

Kanske är Kimi Räikkönen lika snabb. Kanske skulle han kunna ge Alonso en chans om hans McLaren gick lika bra som den ser ut. Det är ett kanske för mycket. Montoya har farten men inte jämnheten. Michael Schumacher har möjligtvis sina bästa dagar bakom sig, Ferrari har det definitivt. Giancarlo Fisichella säger ofta att han kan spöa sin teamkamrat över en säsong. Frågan är om han också tror det. Hans team verkar inte göra det.

Ensam kvar som utmanare om VM-titeln är Jenson Button, F1-världens Cliff Barnes. Button ser också ut som en mästare. Jag vet inte om han tänker som en mästare, men han snackar som en. Alltid något.

Hur ljust det än ser ut för Button går det alltid åt helvete när mållinjen närmar sig. Han är förstås i gott sällskap. Man tänker på Jean Alesi, Lill-Lövis och Rubens Barrichello. Tyvärr är gott sällskap ingen tröst.

I går startade Jenson Button i pole position. Sedan bar det av bakåt.

Det var däckens fel. De fick inte upp värmen vid de många omstarterna och konkurrenterna passerade till höger, till vänster.

Med två kurvor kvar gav motorn upp. Jag upprepar det för er som missade det första gången: F1-världens Cliff Barnes. Det är svårt att missa VM med en sådan utmanare. Särskilt om du själv är felfri.

???

Att Buttons Honda-motor gav upp när det var 200 meter kvar av racet var trist.

Att han inte försökte rulla i mål och rädda fyra poäng pinsamt. Inte för Button utanför F1.

Regeln att ett oplanerat motorbyte betyder att man förlorar tio placeringar är usel. Resultatet syntes skamlöst tydligt i går.

???

Det meningslösa bränslebrännandet när förarna tuffar runt på halvfart i kvalets slutfas är lika illa. Lös de problemen och F1 är i sitt livs form.

Per Gunne