12 miljoner - i minuten

Så mycket bränner F1-stallen

SPORTBLADET

F1-stallen bränner 21,3 miljarder kronor varje år - varje minut på tävlingsbanan kostar 12,2 miljoner kronor.

- Vi kan inte hindra folk från att lägga ut pengar, säger F1-gurun Bernie Ecclestone.

Foto: Getty
Dyr cirkus Tillsammans satte formel 1-stallen sprätt på 21,3 miljarder kronor förra året. Ferrari betalade sina förare, men Michael Schumacher i spetsen, 355 miljoner.

Siffrorna från 2005 är framtagna av F1Racing. De har kartlagt hur mycket stallen lägger på tester, forskning, motorer, förarlöner, resor och representation.

Toyota slösar mest

Totalt handlar det om 21,3 miljarder kronor per år, vilket är 1,2 miljarder mer än vad Finlands försvar kostade förra året. Det japanska stallet Toyota som nu gör sitt femte år i F1 toppar nästan alla listor - oavsett om det handlar om representation eller tester.

På det sistnämnda lägger det varje år ut närmare 593 miljoner kronor.

Men trots kostnaderna har stallet ännu inte lyckats nå en pallplacering i märkes-VM och stjärnan Ralf Schumacher som var trea i Australien senast säger till F1-tota:

- Stall som McLaren-Mercedes klarar inte av att vara med i kampen om VM-titel trots att de har mer erfarenhet än vi. Man kan inte köpa allt för pengar utan måste ha rätt folk på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Totalt lägger Toyota ner 3,8 miljarder kronor om året, vilket är överlägset mest. Ferrari som hade näst störst budget 2005 lade ner 3,3 miljarder.

40 år tidigare, när Jim Clarke blev världsmästare för andra gången, använde hans stall, Lotus, 14,8 miljoner kronor under säsongens tio lopp. Det är två miljoner kronor mer än vad som försvann under varje minut på tävlingsbanan i fjol.

Vill sänka kostnaderna

Inte undra på att FIA:s president Max Mosley vill sänka kostnaderna. Han hoppas att budgetarna om två år är en fjärdedel så höga - det vill säga runt 925 miljoner kronor per stall. I fjol var det bara två stall som klarade den gränsen, Jordan och Minardi, och båda är uppköpta och har i dag betydligt större ekonomiska förutsättningar.