MOTORLISTAN

…med Anna Andersson

SPORTBLADET

1 (8) DTM

Mattias Ekström mot Mika Häkkinen, Heinz-Harald Frentzen och Jean Alesi. Eller kan Mathias Lauda, son till den trefaldige världsmästaren Niki, ställa till problem? Till helgen startar DTM på Hockenheimring och räkna med en 100 000 åskådare på plats. Mattias Ekström vann för två år sedan, var tvåa i fjol och satsar på att ta tillbaka titeln. Tio tävlingshelger, med avslutning på Hockenheim 27–29 oktober, och även om Audi och Mercedes är de enda biltillverkarna lär det bli en MYCKET spännande säsong. Följ den på SVT 24 med start 13.50 på söndag.

2 (–) Fernando Alonso

Det går inte att låta bli att imponeras av spanjoren. 28 av 30 poäng på de tre inledande F1-loppen – och hans sätt att grundlura Jenson Button och avgöra loppet i Australien visar vilken imponerande klass han håller. Det känns som om den regerande mästaren är på väg mot sin andra titel – dessutom är han ödmjuk.

3 (–) Toyota

En tredjeplats i Australien senast, men stallet som lägger ut 3,8 miljarder kronor per år har tröttnat på att vänta på resultaten och agerar. Därför fick teknikchefen Mike Gascoyne sparken. Det ryktas om att han inte hade lust längre och själv provocerade fram beslutet. Britten som tjänade över 85 miljoner kronor om året lämnade Renault för Toyota 2003 – och efter det har stallet blivit världsmästare...

4 (5) Svenskt i korthet

WTCC: Rickard Rydell, SEAT, ligger tia med tre poäng efter inledningen på Monza. Mästerskapet leds av Yvan Muller, Frankrike (16). Nästa tävling är i Frankrike den 29–30 april.

Formula Nippon: Björn Wirdheim slutade fyra i premiären – utan att köra ett varv. Loppet ställdes in på grund av regn, kvalresultatet räknas som slutresultat. Nästa lopp är den 16 april på Suzuka.

Trial: Fredrik Johansson slutade sexa i JVM-premiären och 12:a i EM-premiären. Nästa deltävling i både JVM och EM körs i Portugal nu i helgen.

5 (–) Moto-GP

Årets andra VM-deltävling körs i Qatar i helgen och missa inte Valentino Rossi. Den italienska stjärnan föll och misslyckades överraskande i premiären, och det lär han inte göra igen. Han var sexa på den första träningen i går, snabbast var Kenny Roberts Jr, Team Roberts, men det skiljde bara tiondelar mellan de tio snabbaste åkarna. Lördag och sänds i Eurosport 13.30.

6 (3) F1-skvaller

J–P Montoya är besviken för att Kimi Räikkönen hade förtur i depåstoppet i Australien.

– Ron Dennis menar att han kunde vunnit, det gjorde han inte Istället blev han tvåa och jag bröt. Det kostade stallet sex poäng.

Monzas GP riskerar att strykas från kalendern. Två familjer har klagat på ”oljudet” vid en domstol i Milano och fått rätt. Ljudnivån är för hög.

Super Aguri får inte sitt nya chassi förrän tidigast till tävlingen på Silverstone.

7 (–) Senna

Fram till sin död var Ayrton Senna inte bara Brunos morbror utan även hans tränare. I helgen vann 22-åringen från Brasilien sitt första lopp i Australiens F3-serie.

– Det är en fantastisk känsla, säger han.

8 (–) Tonys guldjakt

SVT 24 sänder Tony Rickardssons jakt för att ta sitt sjunde VM-guld. Han gör sin sista säsong som speedwayförare och alla loppen sänds direkt. Andra svenskar på startlinjen är Andreas Jonsson och Antonio Lindbäck. Premiären körs i slovenska Krsko 22 april och avslutningen i Lettland 9 september.

9 (–) Mikael Max

Speedwayföraren Mikael Max är på väg mot comeback efter sitt svåra benbrott. I veckan opererades den sista spiken bort.

– Läkarna säger att det tar ungefär 14 dagar innan jag kan köra och jag har krav från min polska klubb att köra premiären 17 april, säger han till TT.

Elitserien har premiär 2 maj.

10 (–) IndyCar

Jeff Simmons, från Indy Pro Serie, ersätter den förolyckade Paul Dana i team Rahal Letterman.

Säsongens andra tävling i St Petersburg vanns av Helio Castroneves, Brasilien, före Scott Dixon, Nya Zeeland. Den sistnämnde ledde fram tills dess att det var sex varv kvar då han tvingades in i depå för bränslepåfyllnad. Nästa tävling körs den 22 april.

Motorstopp

Z TV: De valde reklam och missade omstarten på F1-loppet senast. Inte kul för dem som satt klockan på 06.00 för att se F1 en söndag. Själv valde jag tyska RTL för att även tidigt på morgonen få förarintervjuer och studio – både inför, under och efter loppet.