MOTORLISTAN

...med Anna Andersson

SPORTBLADET

1(2) Formel 1

Europapremiär i San Marino på söndag. Nu känns det att säsongen börjar på allvar. Under tiden som gått sedan Australiens GP har stallen ägnat sig åt tester, Ferrari har testat nya däck och förbättrat bränslet och BMW kommer med en ny frontspoiler till Imola.

– Det var glädjande att se att vår bil är så bra och hänger med toppstallen. Det hade vi inte räknat med, säger BMWs motorsportdirektör Mario Theissen.

Williams kommer med ett nytt aerodynamikpaket och Renault har fortsatt att utveckla den bil som varit överlägsen i inledningen. Giancarlo Fisichella har ny motor i sin, medan Fernando Alonso fortsätter med den gamla. Upplagt för spänning. Kvalet visas på ZTV i morgon kl 13.55, loppet på TV3 söndag kl 13.30.

2(9) Speedway

Nu inleder Tony Rickardsson jakten på sitt sjunde VM-guld. I morgon går VM-starten i Krsko, Slovenien. Efter en strålande inledning på säsongen är Tony Rickardsson väldigt förhoppningsfull – han har tagit 42 av 45 möjliga poäng på de tre senaste tävlingarna. Övriga svenskar i VM är Antonio Lindbäck och Andreas Jonsson. Sänds direkt, SVT 24, lördag kl 19.00.

3(–) Stefan Everts

Den belgiske motocrossföraren är nästan större än sin egen sport. Han jagar sitt tionde VM-guld och har vunnit de inledande två tävlingarna. På söndag, i Portugal kan han vinna årets tredje VM-deltävling. – Jag försöker göra bra resultat och verkligen njuta av min sista säsong, men tiden går så fort, säger 34-åringen till Motocrossmx1.com. Eurosport sänder söndag kl 14.00 och 17.00.

4(7) Svenskt i korthet

Björn Wirdheim inledde säsongen i Formel Nippon (det första loppet ställdes in på grund av vädret) med en andraplats på Suzuka. Svensken startade som tolva, men redan i den första kurvan hade han tagit sig upp till tredje plats.

Philip Forsman har gjort sitt andra test på Anderstorp inför formel Renault och var snabbast.

SM-ledaren i rally, Dick Wicksell, slet av hälsenan när han körde MC under påskhelgen, men trots att benet är gipsat och foten inte får belastas satsar han vidare mot SM-titeln.

5(3) F1-skvaller

Toyotas egen Pascal Vasselon eller den förre Williamsmedarbetaren Jörg Zander tar över som teknikchef i Toyota efter den sparkade Mike Gascoyne.

Nico Rosberg kan bli lika viktig som modeikon för F1 som vad David Beckham är för fotbollen.

Juan Pablo Montoya vill lämna McLaren-Mercedes, det sägs att han är aktuell för Red Bull.

6 Shekhar Mehta

Den 60-årige kenyanen som var chef för FIAs rallykommission är död. Shekhar Mehta dog i sömnen efter en viss tids sjukdom. Han vann bland annat Safarirallyt fyra gånger och var som bäst femma i VM 1981.

7(8) Michael Schumacher

Det senaste ryktet säger att han och Ferrari är överens om ett nytt tvåårskontrakt, värt 80 miljoner Euro. Det ska tydligen presenteras i samband med årets första lopp i Tyskland, Nürburgring den 7 maj, vilken också är Schumachers hemmabana.

– Det är väldigt troligt att jag behåller den röda färgen, säger 37-åringen till The Times.

8(–)FERNANDO ALONSO

Det är tyst om världsmästaren, men killen som tagit 28 av 30 poäng under årets F1-säsong är redo – och han njuter av alla rykten kring vad andra förare ska göra nästa säsong.

– Det var precis det som jag ville undvika under säsongens första lopp. Nu kan jag koncentrera mig på att vinna loppen och inte hela tiden behöva besvara frågor om framtiden, säger han till F1-total.

9 (–) Flash

Janne ”Flash” Nilsson gör en storsatsning på STCC, hans stall ställer upp med tre bilar och förutom Janne själv kör den regerande mästaren Rickard Göransson och Edward Sandström för teamet. De två förstnämnda kör nya BMW 320si E90 medan den sistnämnde kör Flashs fjolårsbil, BMW 320i E46

10(–) US-Motor

En stor helg för amerikansk motorsport, Nascar på Phoenix International Raceway den 23 april och Indy Japan 300 samma dag. Dan Wheldon som är regerande Indymästarevann i fjol.

Nascar leds efter sju lopp av Jimmie Johnson, Indycar efter två lopp av Helio Castroneves. Viasat Sport 3 sänder både Nascar och Indycar direkt, start 23 april 02.00 och 05.45

Soppatorsk

NIKI LAUDA Den trefaldige världsmästaren sätter press på sonen och DTM-föraren Mathias:

– Du förstör mitt namn när du blir i frånåkt av kärringar, säger han till sonen enligt Sport Bild.

Anledningen? Mathias fick i sin DTM-debut se sig besegrad av Susie Stoddart. Den talangfulla brittiskan lär ställa till problem för fler under säsongen. Det är bara att vänja sig – utan fördomsfulla uttalanden.