Här börjar Kimis jakt

Förbättrad bil ska ge guld

Foto: GETTY
Kimi Räikkönen och hans MP4-21.
SPORTBLADET

Ingen seger och långt i från VM-ledningen – det är verkligheten för Kimi Räikkönen.

Men med en förbättrad bil inleds nu jakten på Fernando Alonso.

En andraplats i Australien som bästa resultat och 14 poäng upp till Renaults Fernando Alonso i VM-ledningen är för mycket för McLaren-Mercedes och deras VM-favorit Kimi Räikkönen.

I morgon är det Europapremiär för F1 på Imola och nu måste försprånget hämtas in om målsättningen – ett VM-guld – ska fortsätta att vara realistiskt.

Därför har McLaren-Mercedes ägnat de senaste tre veckorna åt att göra en hel del förändringar på MP4-21:an.

”Vi har testat bra”

– Vi har testat bra i Barcelona och kunde avsluta utvecklingsarbetet av bilen, säger Kimi Räikkönen till F1-total.

– Det blir intressant att se vilka resultat som förändringarna ger på banan. För att lyckas på Imola krävs det att det fungerar att bromsa hårt och accelerera snabbt, för det är bara korta rakor mellan shikanerna.

I fjol hade finländaren en överlägsen ledning, men han tvingades bryta med ett tekniskt fel på det tionde varvet. Det vill stallet undvika i år.

– Nyckeln till segern är fästet, bromsarna och dess stabilitet . För att göra snabba varvtider på Imola så måste man attackera kantstenarna hårt och eftersom de är ovanligt höga, förmodligen högre än på alla andra banor, måste man vara noga med inställningen på bilen, säger han.

– Det bästa stället att köra om är i Tosa, det är många som måste ta ut svängen i den smala kurvan och det ger bra omkörningsmöjligheter.

Korta rakor

Karaktäristiskt för Imola är att det är mycket start och stopp, korta raksträckor mellan kurvorna. Ungefär 65 procent av varje varv körs på full gas och bromsarna slits hårt.

Tävlingshelgen inleddes med en tolfteplats på träningen för Kimi Räikkönen, snabbast var Fernando Alonso.

– Jag är väldigt optimistisk, säger finländaren.

– Vi har ett bra paket och har en god chans på en topplacering.

Jakten på Fernando Alonso har inletts.

Förändringarna på MP4-21:

Anna Andersson