Schumis revansch

Tysken vann inför hemmafansen på Imola – höll undan för jagande Fernando Alonso

Foto: AP
HÖLL UNDAN Michael Schumacher stod i pole position och höll hela vägen in i mål i San Marinos GP. Han jagades av Fernando Alonso under hela loppet, men spanjoren kom aldrig i kapp.
SPORTBLADET

I fjol dominerade Michael Schumacher på Imola, men fick ändå stryk av Fernando Alonso.

På söndagen tog tysken revansch när han tog årets första VM-seger i San Marinos Grand Prix före just Alonso.

Michael Schumacher och Ferraristallet är tillbaka som vinnare.

Den sjufaldige formel 1-världsmästaren vann på söndagen San Marinos Grand Prix – hans första seger på mycket länge.

Schumacher vann senast i juni förra året – men det var i skandalloppet i Indianapolis i USA, då bara sex bilar kom till start sedan stallen som körde med Michelin-däck tvingats dra sig ur. Schumachers och Ferraris senaste ”riktiga” seger kom i Japans Grand Prix i oktober 2004.

Tysken fick kämpa hårt för sin sjunde vinst på Imolabanan och den 85:e totalt i karriären.

Loppet blev precis som förra året en duell mellan Schumacher och Renaultföraren Fernando Alonso. Ifjol lyckades Alonso knappt hålla undan, i år var det omvända roller. I mål skilde inte mer än drygt två sekunder.

– Allt arbete lönade sig och det är skönt att vinna igen. Jätteskönt, sade en lycklig Schumacher efter loppet.

– Det var inte lätt att vinna, vi var tvungna att hålla ögonen på Fernando och hålla honom bakom oss. Den här gången gick det.

Schumacher, som startade i pole position, var i ledning i stort sett hela loppet. Men efter det andra depåstoppet kom Alonso allt närmare och gjorde under de sista varven flera misslyckade omkörningsförsök. Efteråt lät han ändå rätt nöjd:

– Det är alltid väldigt svårt att köra om någon här. Jag försökte, men var tvungen att ge upp, sade han. Men det är ett bra resultat för mig och mästerskapet och jag är glad att jag lyckades ta åtta poäng.

Juan Pablo Montoya, McLaren, körde in som trea före Ferraris Felipe Massa på fjärde plats och Kimi Räikkönen i den andra McLaren-bilen på femte.

Ferrari bröt i och med vinsten Renaults segersvit och Felipe Massas fjärdeplats visar att Ferrari blir att räkna med under resten av säsongen.

Den regerande världsmästaren Alonso drygade i och med andraplatsen ut sin totala ledning med en poäng, men med Michael Schumacher som ny tvåa, 15 poäng efter. Kimi Räikkönen är trea ytterligare tre poäng efter.

Sportbladet.se - TT ([email protected])