Överst på pallen igen

Schumacher: Jag har aldrig varit borta från kampen om VM-titeln

SPORTBLADET

Den gamle är tillbaka – som en vinnare.

– Detta är en dröm för oss, säger Michael Schumacher.

– Det blir en jämn kamp om VM-titeln.

Det är 560 dagar sedan tysken stod överst på prispallen i ett lopp där alla stallen startade och den här gången fick han göra det på Imola, Ferraris hemmabana. Han fick göra det efter ett lopp som var en kopia av fjolårets.

Då jagade han Fernando Alonso under de tio avslutande varven utan att komma förbi – i går låg spanjoren som en skugga bakom honom i mer än 30 varv utan att ta sig förbi.

Tänkte på fjolåret

– Det var riktigt lustigt, jag tänkte tillbaka på fjolåret vid flera tillfällen, säger Michael Schumacher till F1-total.

– Jag tänkte ”nu får vi se hur han hanterar detta”.

Fernando Alonso hade chansen, framförallt när Michael Schumacher gick in i depå för andra gången, men tysken kom tillbaka ut på banan precis före spanjoren och kunde avgöra loppet. Trean, JP Montoya, hade aldrig en chans på segern.

– När jag ledde efter depåstoppet visste jag att segern var nära, erfarenheterna från i fjol säger att det är svårt att köra om här, säger tysken som tog sin sjunde seger på Imola.

Mest erfarenhet

– Erfarenhetsmässigt är jag förmodligen överlägsen alla mina motståndare, därför spelar det ingen större roll vem jag ser i backspegeln. Man måste se sin egen rytm och se efter vilka styrkor och svagheter som motståndaren har. Genom att titta i backspegeln bestämmer jag mig sedan för hur jag ska köra för att kunna kontrollera min motståndare.

Efter loppet i Australien senast, då den sjufaldige världsmästaren slutade i muren, fick han hård kritik. Både för att han kört för riskabelt och för sitt sätt att hantera pressen utifrån. Dessutom rådde flera före detta världsmästare honom att lägga av innan han blir en fara för sitt och andras liv.

Men efter uppvisningen på Imola låter det nu annorlunda och själv ser han fram emot resten av säsongen – och även om det skiljer 15 poäng till Fernando Alonso efter fyra tävlingar är Michael Schumacher säker:

– Jag har aldrig varit borta från kampen om VM-titeln.

VM-ställningen efter 4 av 28 tävlingar

Anna Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM