Kör för sin karriär

Montoya utslängd från F1 – i Nascar står hedern på spel

Foto: getty IMAGES
motorspektakel Daytona 500 är gigantiskt i USA. Många tillbringar en stor del av sin semester på området. Innan huvudtävlingen hålls lopp med andra sorters fordon och klasser. Juan Pablo Montoya lyckades inte bra i kvalet, och kommer att starta som 36:e bil av 43.
SPORTBLADET

Han sparkades ur formel 1. Förarstilen och mentaliteten passade inte in.

Resultaten räckte ­inte heller.

Nu gör Juan Pablo Montoya en ny satsning i USA och han är pressad att lyckas.

Om karriären ska överleva.

Den colombianske föraren fick lämna F1 sedan han kört i hop med sin stallkompis Kimi Räikkönen i starten av Indianapolis GP 2006. Han bestämde sig snabbt för Nascar eftersom han ville tillbaka till USA.

Han inledde med seger i Daytonas 24-timmars och nu drar Nascar-säsongen i gång.

Tre etapper

Den senaste veckan har spektaklet inför Daytona 500 invaderat motorstadion. Många amerikaner tillbringar en stor del av sin semester på området. Under en vecka pågår förberedelserna inför säsongspremiären och kvalet som sker i tre etapper.

Den sista delen avgjordes i torsdags och då blev det klart att en av de stora nykomlingarna, A.J. Allmendinger som tidigare kört ChampCar, missar loppet, medan Juan Pablo Montoya kvalade in till loppet – men med en usel startposition.

Något stämde inte

Han var med i ledningen i ungefär 15 av de inledande varven, sedan körde han in i muren och skadade bilen så illa att han var tvungen att bryta.

– Jag märkte redan två varv tidigare att det var något som inte stämde, när jag skulle svänga in i den tredje kurvan så for bilen rakt fram, in i muren, säger Juan Pablo Montoya som startar från plats 36 av 43:e.

– Men det är ett så långt lopp att den dåliga startpositionen inte är något problem. Jag kan inte vänta på att det äntligen ska dra i gång. Det ska bli riktigt skoj att attackera hela fältet bakifrån.

Någonting som hans konkurrenter är väl medvetna om. En av dem, som vill vara anonym, säger till motorsporttotal.

–?Det vore bättre att han stannat där han var. En sådan som han är precis det vi väntat på ...

Ta bilen i mål

Många är rädda att Montoya ska gå in och stjäla showen, under kvalet är det honom som världspressen följt och han är redan en stor kändis i USA eftersom han vann Indy 500 på sitt första försök år 2000.

– Det viktigaste här är att ta bilen i mål. Lyckas du med det har du redan en bra placering. Förhoppningsvis kan jag undvika en krock, säger han till F1-total.

– Även om jag är en rookie här kör jag smart.

Och det krävs om han ska lyckas – och inte bli i hågkommen som den hetlevrade talangen som fick sparken sedan han kört på sin stallkamrat i starten.

Juan-Pablo Montoya

Fler motorstjärnor på väg utför