Kraschade – i 200 kilometer i timmen

Finske F1-rookien: Jag är okey – men bilen ser dålig ut...

Foto: GETTY IMAGES
KRASCHEN I dag berättar Heikki Kovalainen om gårdagens otäcka vurpa.
SPORTBLADET

Finländaren Heikki Kovalainen kraschade våldsamt under ett träningslopp på Sakhir-banan i Bahrein i går förmiddag.

I dag berättar han om den svåra olyckan.

– Jag är okey. Men bilen ser riktigt dålig ut...

Heikki Kovalainen Renault slogs sönder och samman när den i över 200 km/tim träffade räcket ut med banan. Mirakulöst nog klev Kovalainen, 25, som laddar för sin första säsong i formel 1, upp ur bilen och gick av banan för egen maskin.

Det var på det 19:e varvet under tisdagens som olyckan inträffade.

– Kraschen var rätt så häftig. Jag körde av banan i den sjunde kurvan och bilen träffade räcket i hög hastighet, säger Kovalainen till brittiskas ITV.

– Bilens alla säkerhetssystem fungerar utmärkt. Jag är okey, men bilen ser riktigt dålig ut.

Reglerna för denna säsong förbjuder Kovalainen att köra i reservbilen. Den är öronmärkt för stallkamraten Giancarlo Fisichella.

Schumacher ryggskadad

Stallets mekaniker jobbar dock på för fullt för att återställa bilen till körbart skick till onsdagens tävlingar.

– Risken finns att jag inte kan köra förrän på onsdag eftermiddag. Visst blir det förseningar i vårt program. Men nu måste vi koncentrera oss på lagarbetet och få bilen på banan så fort som möjligt, säger Heikki Kovalainen till ITV.

Träningsheaten i Bahrein är de sista denna för vintern. Om tre veckor inleds formel-1-säsongen. Kovalainen lovar att Renault är klara till dess. Dessutom har teknikerna hitta felet som sinkade bilen i de inledande träningarna.

– Vi har ett bra utgångsläge efter de tre dagarnas träningar vi kört här, men vi har ännu en del som kan förbättras inför premiären i Melbourne om tre veckor, säger Kovalainen.

25-åringen var inte den ende som bröt loppet på tisdagen. Ralf Schumacher körde sin Toyota mot en refug och skadade ryggen. Han sågs inte till under tisdagseftermiddagens träningsheat. Det är ännu osäkert om ryggskadorna stoppar forttsatta träningar under onsdagen.

Felipe Massa var den snabbaste föraren under tisdagen. Han körde 102 varv med sin Ferrari och tog därmed en plats på listan över de snabbaste varvtiderna. Kimi Räikkönen förlorade mot sin stallkamrat med 0,33 sekunder men i resultatlistan hamnade han på andra plats. Räikkönen körde 95 varv.

Bahrein top fem – resultatlistan

Dino Sten