Motorlistan

...med Anna Andersson

SPORTBLADET

1. (-) Veckans snackis

Vad händer med Michael Schumacher? Klockan 18.00 på söndag ska han ge besked om sin framtid. Flera experter råder honom att lägga av, Niki Lauda tror att han tänker ta ett sabbatsår och enligt den tyska tidningen BILD har tysken bestämt sig för att årets säsong är den sista. Mot det talar att han lär behöva köra minst en säsong till för att få den åtråvärda åttonde VM-titeln... Spekulationerna kring hans framtid är det som tar mest plats inför söndagens lopp på Monza, och enligt italiensk media har Ferrari haft flera möten med Kimi Räikkönens manager Dave Robertson. Det finns dessutom uppgifter som säger att Michael Schumacher byter förarplatsen mot ett managementjobb hos Ferrari.

2. (-) Ron Dennis

McLaren-Mercedes boss kommer med ett spännande förslag angående depåstoppen. Han gör det sedan Ferrari misslyckats och Michael Schumacher tvingats vänta på Filipe Massa i depån under Safteycarfasen och förlorade tid.

– Det finns inget som förbjuder två parallella depåstopp. Det borde vi fundera på. Många stall har haft de problemen och taktiken blir ofta lidande av att man bara kan göra ett depåstopp i taget.

3. (9) Sebastien Loeb

Den regerande världsmästaren i rally är nu den störste av dem alla. Han vann i Japan förra helgen och tog sin 27:e VM-seger. Därmed gick han förbi Carlos Sainz som hade 26 vinster. Fransmannen leder VM med 33 poäng före Marcus Grönholm och kan avgöra VM på Cypern 22–24 september. Då krävs att han vinner och Marcus Grönholm inte blir bättre än sexa.

4. (-) Cristiano Da Matta

Den förre F1-föraren som skadades svårt i samband med ett ChampCar test har tagit ett stort steg framåt i sitt tillfrisknande.

– Med minimal hjälp kan han gå en kortare sträcka. Han är fortfarande lite förvirrad, men pratar både engelska och portugisiska, säger läkaren ChampCars tävlingsläkare Chris Pinderski enligt sport1.

5. (-) Duellen

n I Monza är det dags för nästa del av den stora duellan, Michael Schumacher mot Fernando Alonso. Ferraris hemmabana, men det är Renault som har greppet. Spanjoren har tolv poängs försprång och fyra lopp återstår av F1-säsongen.

Kvalet sänds på lördag i TV 6 kl 13.55 och loppet i TV 3 på söndag kl 13.30

6. (-) MotoGP

Fem lopp kvar och det är nio förare som har en teoretisk chans att ta hem VM-guldet. Leder gör Nicky Hayden, 38 poäng före den stora stjärnan Valentino Rossi som ligger trea.

– I år kan jag inte vinna VM här i Malaysia, men målet är att ta en pallplats och så många poäng som möjligt. Det är nu tre mycket viktiga lopp i rad och först efter dem har vi en aning om hur VM kommer att sluta , säger han till motoGP.com.

Eurosport söndag kl 08.15

7. (-) Stefan Everts

Belgaren tog sin 100:e VM-seger i den senaste deltävlingen i motocross. Han leder VM överlägset och är på väg mot sitt tionde VM-guld under sitt sista år som aktiv.

– Jag började 1989 och nu är det 1006, så under 18 år har jag försökt att vinna 100 lopp och det har varit en lång resa, säger han till motocrossmx1.com.

8. (-) Kent Andersson

Den dubble världsmästaren i roadracing avled i veckan sedan ett blodkärl i hans hjärna brustit. 1969 var han VM-tvåa i 250 cc och 1973 och 1974 vann han VM:s 125 cc-klass.

Kent Andersson blev 64 år.

9. (2) Renault

Stallchef Flavio Briatore har skrivit på för ytterligare två år, ny förare vid sidan av Giancarlo Fisichella blir finländaren Heikki Kovalainen som varit testförare i stallet. Nya testförare blir Ricardo Zonta, som kommer från Toyota (och som för med sig kunskap om Bridgestonedäcken) och Nelson Piquet Jr.

10. (-) SM-finalen i rallycross

Det skiljer bara sex poäng mellan SM-ledaren Lasse Larsson och tvåan Kenneth Hansen, därefter är det bara en poäng ner till Ola Stenvall och två till Per Eklund.

Räkna med att det blir en spännande SM-final på Kinnekulle Ring. Tävlingen sänds i Canal + på lördag kl 14.00

Motorstopp

Svenska standardvagnar

En mörk helg för Mattias Ekström och Rickard Rydell, Ekström slutade

13:e i DTM sedan han fått en smäll och tvingats in i depå en extra gång, Rydell fick motorfel redan på formationsvarvet och lämnade WTCC-tävlingen i Tjeckien innan den ens börjat.