Motorlistan

...med Anna Andersson

SPORTBLADET

1. Michael Schumacher

Avslutningen var grandios. Han dominerade loppet på Ferraris hemmabana i Monzas stadspark, han plockade in tio poäng på den värste konkurrenten i kampen om VM-guldet och han såg till att få det bästa avskedet han kunde få.

Han fick en hel motorvärld att spekulera inför loppet och samma värld att hylla honom och beklaga hans beslut efter loppet. En förare som vunnit allt under 15 år i toppen, som sällan gör misstag – men som aldrig heller erkänner ett fel. En mästare som blandar det briljanta med riktiga klavertramp.

Och som kommer att vara saknad – därför har nu nästa diskussion tagit fart.

När gör han comeback? Ferraris chefsingenjör vill ha honom som testförare, medan Bernie Ecclestone ser honom i Renault. Redan nästa säsong.

2. (-) Alx Danielsson

Dubbelseger i World Series by Renault. I deltävling 12 och 13 på Donington Park vann han båda loppen med ungefär tio sekunders marginal. Han gick från sjätte till fjärde plats i sammandraget och ser fram emot nästa tävlingshelg, Le Mans 30 september–1 oktober. Dessutom får han möjlighet att testa för GP2-stallet i Sport International. I år blev stallet trea i mästerskapet och amerikanen Scott Speed som nu kör F1 för Toro Rosso tävlade för dem under deras första GP2-säsong.

3. (-) Valentino Rossi

Italienaren är på väg i kapp Nicky Hayden och nu kommer moto-GP cirkusen till Australien och Phillip Island där Rossi inte förlorat på fem år. Amerikanen Nicky Hayden leder VM, 214 poäng. Han följs av spanjoren Dani Pedrosa, 192 och Valentino Rossi, 188.

Söndag kl 06.45 på Eurosport.

4. (-) Tina Thörner

Svenskan gör comeback i Dakarrallyt. Enligt AutoBild Motorsport ska hon köra tillsammans med tyskan Jutta Kleinschmidt. Paret körde tillsammans 1999 och 2000. Duon Kleinschmidt/Thörner gör sin första tävling tillsammans 8–10 oktober, då de kör ett rally i Egypten i en BMW X3 CC.

5. (-) F1-skvaller

Renault ska leverera motorer till Red Bull och systerstallet Toro Rosso 2007 och 2008.

n Fernando Alonso har vilat från veckans tester, hans knä är lite svullet. Inte heller Renaults testförare Heikki Kovalainen fanns med under avslutningen. Han inledde veckan med topptider, men mådde dåligt och ersattes av Jose Maria Lopez.

6. (-) F1-förarsnack

Robert Doornbos ersätter Christian Klien i Red Bull under säsongens tre sista lopp.

Det holländska företaget Spyker har köpt Midland F1, nästa år kör de under namnet Spyker MF Racing och holländaren Christian Albers lär bli en av förarna. Stallet har redan värvat Mike Gascoyne som teknisk chef. Han fick sparken från Toyota tidigare i år.

7. (4) Christiano Da Matta

Den förre F1-föraren är på väg att bli utskriven från sjukhuset. Han kolliderade med en hjort under ett ChampCar-test den 3 augusti och har vårdats på sjukhus sedan dess.

– Han flyttades till rehabavdelningen i början av förra veckan och han deltar nu i ett program för patienter med svåra huvudskador, säger ChampCars tävlingsläkare Chris Pinderski.

– Inom en överskådlig framtid får han åka hem till Miami och fortsätta sin rehab där.

8. (-) Anders Eriksson

Nu är det dags för comeback för den sjufaldige världsmästaren. I augusti förra året krockade Enduroföraren med en annan förare under en träning och han fick svåra skador. Nu är rehabiliteringen över och han ska köra E3-klassen i VM-avslutningen i franska Boussac.

9. (-) Däckbråket

Michelin anklagar Bridgestone för att de behandlar däcken med kemikalier. Detta sedan en Bridgestonemedarbetare fotograferats med gasmask. Enligt Bridgestone handlar det om ett skydd mot gummipartiklar. FIA ser ingen anledning att undersöka misstankarna vidare. De anser att Michelin överreagerat.

10. (-) Antonio Lindbäck

Masarnas VM-förare har problem med ett knä och fick avbryta torsdagens match i England. Nu riskerar han att missa VM-avslutningen i Polen nästa helg. Svensken har chansen att köra till sig en fast VM-plats.

Motorstopp