Veckans motorlista

... med Anna Andersson

SPORTBLADET
Foto: Scanpix
Rossi och Hayden kommer att drabba samman i helgen.

1 (-) Hayden vs. Rossi

MotoGP står för spänningen i helgen. Det kommer att löna sig att stiga upp i ottan på söndag och se Japans VM-deltävling.

Sedan den regerande mästaren Valentino Rossi blivit trea i Australien senast skiljer det nu bara 21 poäng mellan honom och VM-ledande Nicky Hayden, USA. Det återstår tre tävlingar.

– 21 poäng är mycket, men det är absolut inte omöjligt säger den italienske storstjärnan Rossi.Eurosport söndag kl 06.15

2 (-) Ferrari

Michael Schumacher lägger av, teknikchefen Ross Brawn tar ett sabbatsår – men stjärndesignern Rory Byrne stannar. Enligt Autosport ska han hjälpa Aldo Costa och konstruera stallets bilar de närmsta två åren, hans kontrakt gäller fram till februari 2009. Även stallchefen Jean Todt stannar minst ett år till. Goda nyheter för Kimi Räikkönen.

3 (-) F1-tester

GP2-segraren Lewis Hamilton har gjort sina första tester för McLaren-Mercedes, tillsammans med Pedro de la Rosa testade han setups och däck för de återstående loppen.

För Renault har framtidsmännen testat – Heikki Kovalainen och Nelson Piquet Jr. Finländaren testade däck, medan brasilianaren koncentrerade sig på att lära sig bilen.

Michael Schumacher testar aerodynamik i Mugello, Filipe Massa ansvarar för Ferraris inställningar när han testar i Fiorano.

4 (5) F1-skvaller

40-årige Oliver Panis lämnar F1 efter 13 år. Toyotas testförare vill dock köra vidare, och det mesta pekar på att han ska leda Peugeots satsning för att utmana Audi i Le Mans 24-timmars.

Imola byggs om för att få behålla sitt F1-lopp. Arbetet kostar 10 miljoner Euro och börjar den 4 oktober. Det betyder att det blir 18 lopp nästa säsong.

Sydkorea har skrivit kontrakt med Bernie Ecclestone och från och med 2010 har landet ett eget GP.

5 (-) Race of champions

Sedan 2004 arrangerar svensken Fredrik Jonsson, fd medarbetare på SvD, Race of Champions i Paris. Men nu är han intresserad av att flytta tävlingen mellan världens bästa förare till en annan arena efter årets tävling. Alternativen är Wembley i Storbritannien, Olympiastadion i Berlin och Dolphin Stadium i Miami skriver Motorsport News.

6 (-) Svenska medaljer

Anders Abrahamsson är europamästare i dragracing. Han vann Pro Stock Bike i helgen. Det var blågult även på plats två och tre genom Anders Jacobsson och Örjan Gustavsson. MC-föraren Christer Miinin tog VM-brons i World Endurance Championship.

7 (10) Antonio Lindbäck

Speedwaykillen har haft problem med ett knä och tvingades bryta en match i den engelska ligan förra veckan. Nu har han fått knät undersökt och det är ingen fara för helgens VM-deltävling i polska Bydgoszcz. Han ligger han åtta i VM, det är den sista platsen som ger en direktkvalificering till mästerskapet 2007. SVT 24 lördag kl 19.30

8 (-) Svenskt i helgen

Kenneth Hansen jagar EM-guldet i rallycross. Två tävlingar återstår. SVT 24 söndag kl 22.00.

Mattias Ekström ligger åtta i DTM-sammandraget. I helgen kör de i Barcelona. Söndag SVT 24 kl 13.50

Rickard Rydell och WTCC tävlar i Turkiet. Svensken ligger sjua i mästerskapet och tre tävlingshelger återstår.

Eurosport söndag kl 14.00 och 15.15

9 (-) Sebastian Hohentahl

Svensken ligger tvåa i brittiska Formel Renault när två tävlingar återstår. Han har två poäng upp till ledande Patrick Hogan och i helgen kör de på Brands Hatch. Det återstår nu två deltävlingar – och fyra heat. Den andra svensken, Daniel Roos, ligger på 15:e plats och är trea i tävlingen för årets nykomlingar.

10 (-) Maria de Villota

Den 26-åriga spanjorskan blir den första kvinnan att tävla i WTCC. Dottern till den förre F1-föraren Emilio de Villota gör sin debut i VM-deltävlingen i Spanien, den andra helgen i oktober.

– Det är inget nytt för mig att vara den första kvinnan, jag har redan varit i samma situation i andra mästerskap, säger hon.

Motorstopp

Anna Andersson ([email protected])