Titta, han snackar

"Schumis" arvtagare i stor intervju - så ska Räikkönen bli störst

Foto: AP
Cold as ice Kimi Räikkönen – inte känd som någon stor snackare.
SPORTBLADET

Från silverpilen till den röda gudinnan.

Nu ska Kimi Räikkönen efterträda Michael Schumacher och ta tillbaka VM-titeln till Ferrari.

- Från och med nu kommer jag bara att se McLaren i backspegeln, säger han.

Mästaren och arvtagaren, på prispallen.

Den finländske F1-föraren lämnar nu McLaren-Mercedes för Ferrari. Det som under ett och ett halvt år var en officiell hemlighet är nu verklighet och Kimi Räikkönen ska ta över där Michael Schumacher slutade.

Och äntligen uppfylla det målet som han drömmer om och som alla tror att han har kapacitet att klara.

Treårskontrakt

- Självklart är VM-titeln mitt mål, säger han i en exklusiv intervju med den tyska tidningen Bild.

- Men om jag klarar av det direkt är svårt att säga. Min tuffaste konkurrent blir inte världsmästaren Alonso utan min egen stallkamrat Filipe Massa.

27-åringen från Espoo utanför Helsingfors debuterade i F1 för Sauber 2001 och har kört för McLaren-Mercedes sedan 2002, men i tre år framöver ska han representera Ferrari.

Sedan kan karriären vara över.

- Självklart vill jag ta fler titlar än Michael Schumacher, men jag lär inte klara av det. Jag kommer inte att köra så länge att jag hinner ta sju titlar. Kanske är kontraktet med Ferrari mitt sista.

Totalt har han under sina fem år med McLaren-Mercedes bara tagit nio GP-segrar, den gångna säsongen vann han inget lopp och rubrikerna handlade om otur, ett par nattliga fester och att han tvingades bryta loppen.

- Det finns många orsaker. Säkerligen bröt jag ett par lopp för mycket. Det var helt enkelt så att bilen vid flera tillfällen inte klarade av påfrestningarna.

Ordkrig med ex-chef

Och när Mercedes sportchef Norbert Haug nu säger att Fernando Alonso, som tagit över i stallet efter Kimi Räikkönen, bara kommer att se Ferraribilarna i backspegeln får han svar på tal.

- Det måste han ju säga, påpekar Kimi Räikkönen i den tyska tidningen.

- Jag anser att det kommer att bli precis tvärt om: Från och med nu kommer jag bara att se McLaren i backspegeln.

Michael Schumacher ska under den kommande säsongen arbeta nära Jean Todt, är ytterst ansvarig för Ferraris racingteam. Den sjufaldige världsmästaren ska vara med och utveckla bilen, finnas med på banan och utföra en del tester.

Något som Kimi Räikkönen inte gillar.

- Det är vansinnigt. Men det vore härligt om jag kunde få hjälp av honom att uppnå min dröm att bli världsmästare, säger han till Bild.

- Självklart kommer jag att ta hjälp av honom. Jag vore ju dum annars. Det vore kanon om Michael kunde hjälpa mig att hitta min plats hos Ferrari.

Det arbetet börjar redan nu - men säsongen startar först den 18 mars.

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM