Motorlistan

...med Anna Andersson

SPORTBLADET
Foto: ScanPIX
Valentino Rossi.

1 (1) Valentino Rossi

MC-stjärnan i en rallybil, det kan inte ge annat än en första-plats. Italienaren ställer upp med en Subaru Impreza (självklart har han nummer 46) i Nya Zeelands VM-rally i helgen och det är veckans snackis.

– Jag vill lära mig hur bilen fungerar och testa vad jag klarar av inom rallysporten och självklart vill jag ta mig i mål, säger han enligt F1-total.

Italienaren körde Storbritanniens VM-rally 2002 och har sedan dess testat F1 för Ferrari och veckan imponerade han i ett DTM på Hockenheim-test för Mercedes.

2 (7) Rickard Rydell

Rydell hade chansen att bli förste svenske världsmästaren i racing för standardvagnar – men en krasch i går ser ut att spoliera chanserna redan efter kvalet i WTCC-finalen i Macau.

– Tyvärr gjorde jag ett eget misstag på mitt första flygande varv. Vi hade tid att reparera bilen, men när vi körde ut igen var banan mycket halare på grund av regnet. Tyvärr förlorade jag nästan helt chansen att vinna VM, säger Rydell, som är femma i sammandraget.

3 (–) Mika Kallio

Ett stort grattis till den 23-årige finländske MC-stjärnan Mika Kallio. Årets VM-tvåa i 125 cc har valts till årets motorstjärna i Finland, en tung titel i ett land med mycket stora motorframgångar. Han fick mer än en tredjedel av alla röster, tvåa var rallyföraren Marcus Grönholm och först på tredje plats återfinns F1-stjärnan och den nyblivne Ferrariföraren Kimi Räikkönen.

4 (–) Bruno Senna

Efternamnet förpliktigar och Ayrton Sennas systerson har inte gjort någon besviken. Han har ärvt snabbheten och imponerade stort i GP2-testerna förra veckan. Det var hans första tur i bilen och i regnet slog han tvåan Giorgio Pantano, Italien, med ungefär en halv sekund. Målet är formel 1 och morbrors polare Gerhard Berger lovar att det blir ett test för Red Bull i framtiden.

5 (6) F1-skvaller

Anthony Davidson har att ha testkört Honda i efter sex år äntligen fått en förarplats, han tar den andra förarplatsen i Super Auguri. Tidigare har han kör två lopp för Minardi och ett för BAR-Honda. Han ersätter japanen Sakon Yamamoto.

Österrikaren Christian Klien stannar i F1, han tar över den plats som testförare hos Honda som Davidson lämnat. Hondas andre testförare blir britten James Rossiter.

6 (-) Bridgestone

”Rättvisan har högsta prioritet. Alla bilar har olika karaktär och alla elva stallen ska ha bästa möjliga däck. Ingen favoriseras.”

7 (–) Finska rallyt

Nåväl, det körs på Nya Zeeland men finländaren Marcus Grönholm leder VM-rallyt efter den första och 31 sekunder bakom ligger landsmannen Mikka Hirvonen. Det kan inte vara annat än finska rallyt, imponerande.

8 (–) Alx Danielsson

Svensken är aktuell med ett F1-test för Renault och nu blir det en satsning i Porsche Carrera Cup Scandinavia, 2007. I år ställde han upp i fyra tävlingar och vann tre, nästa år ska han själv köra de tävlingar som inte krockar med hans internationella karriär.

9 (–) Tina Thörner

Dakarrallyt kunde börja redan nu för Tina Thörner och Jutta Kleinschmidt. Tjejerna visade att deras samarbete är riktigt bra när de slutade trea i Dakars rally. De kör nu en BMW X3.

10 (–) Race of Champions

Den 16 december är det dags för den härliga tävlingen på Stade de France och två nya förarpar är presenterade, i år ställer Tyskland upp med DTM-mästaren Bernd Schneider och Armin Schwartz, medan Storbritannien kör med Jenson Button och Andy Priaulx. Sverige och Danmark ställer upp med team Skandinavien, med Mattias Ekström och Tom Kristiansen, det blir intressant att se om någon nation kan hota Finland med Heikki Kovalainen och Marcus Grönholm.

Motorstopp

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM