Mardrömsstart för Loeb

Tappade 8,1 sekunder – på prologen

Foto: Getty Images
Aj, aj Han må vara snabbast i världen – men på den Svenska rallyts inledande prolog stod Sebastien Loeb stilla. Åtta sekunder tappade den regerande världsmästaren till finländaren Marcus Grönholm.
SPORTBLADET

Vilken mardröm för världens snabbaste rallyförare!

När fransmannen Sebastien Loeb släppte upp kopplingen i starten allra första specialsträckan, så riste det bara till i hans Citroën.

Sedan dog den.

– Han fick kärringstopp, konstaterade värste konkurrenten Marcus Grönholm från Finlands cyniskt.

Fast med ett förlåtande tillägg.

– De är jäkligt svåra att starta de här rallybilarna. Det är de.

Loeb tappade 8,1 sekunder till sträckans snabbaste förare, finländaren Toni Gardemeister i en Mitsubishi. Och vad värre är – Loeb bjöd Marcus Grönholm på 7,6 sekunder. Inte så mycket om man missar i en kurva eller hamnar i trubbel, men nu har Grönholm ett övertag direkt, innan det egentliga rallyt ens har startat.

Torsdagskvällens superspecialsträcka kördes som duell, förare mot förare, i yrsnö inför drygt 7000 åskådare på Färjestadstravet.

Loeb körde mot Grönholm. Differensen mellan dem syntes inte bara på klockan. Inne på travbanan var skillnaden himmelsvid.

Daniel Carlsson hade precis som Loeb en bedrövlig start. Han var bara 0,7 sekunder snabbare än fransmannen och det utan att schabbla i starten.

– Det var körningen det var fel på, sade Carlsson efteråt och var riktigt, riktigt missnöjd med sin dag på travet.

Bäste svensk var Patrik Flodin i sitt unga livs allra första specialsträcka i en WRC-bil. Flodin är 2,6 sek efter Gardemeister och är 4,8 sekunder snabbare än Carlsson.

Fredag morgon börjar det ”riktiga” rallyt, det man kör ute i skogen. Både Carlsson och Loeb får jaga, för att komma i kapp igen.

TT