THE KING IS BACK

Loeb lämnade ringarna – blev rallyvärldsmästare och älskad

1 av 3
PUSS PÅ DIG Fransmännen älskar Sebastien Loeb – så mycket att de har gjort en papperskopia av honom.Foto: HEDELINMEDIA
SPORTBLADET

KARLSTAD. Fransmannen Sebastien Loeb är regerande världsmästare i rally de tre senaste åren.

Men sin första idrottsseger tog han i en helt annan idrott, nämligen i gymnastik.

– Gymnastiken hjälpte mig att i unga år lära känna min kropp och hur den reagerar i olika situationer, saker jag har nytta av även som rallyförare, säger Loeb.

Den nu så dominerande VM-föraren i rally var regionsmästare och en av de tio bästa gymnasterna i Frankrike i sin åldersgrupp som ung. Och trots att han slutade att tävla i sporten som 15-åring känner han att han fortfarande har nytta av årens som tävlingsgymnast.

– Jag tror jag har lättare att klara pressen som finns på mig i dag lite lättare tackvare mina år som tävlingsgymnast. Jag fick tidigt lära mig att bli bedömd inför ett antal domare och det lärde mig ha kontroll på mig själv. Jag har fått en bra balans och ha kontroll på mina kroppsrörelser tackvare gymnastiken, fortsätter Loeb.

Gymnastik bra grund

Staffan Söderberg är förbundskapten för det svenska gymnastiklandslaget med bland annan Veronica Wagner. Han är övertygad om att Loeb har gymnastiken delvis att tacka för sina framgångar inom rallysporten idag.

– Gymnastiken innehåller samtliga grundmotoriska färdigheter, som att krypa, klättra, hänga och stödja. Den hjälper dig att få kontroll på hela kroppen, säger Söderberg.

Mopeden ändrade allt

Som 15-åring valde alltså Loeb att byta sport.

– Jag fick en moped och tyckte det var roligare. Så det blev motorsport istället, säger han.

Loeb är i dag en oerhörd populär idrottsman i sitt hemland. Ja, faktiskt så populär att han kände att han var tvungen att flytta. Loeb bor sen ett par år tillbaka i schweiziska byn Bougy-Villars mitt emellan Genève och Lausanne.

– När folk står och väntar på dig på vägen till ditt hem när du kommer hem från en tävling är det inte så roligt längre. I Schweiz blir jag inte igenkänd på samma sätt. Dessutom bor jag på ett ställe nära såväl vattnet som bergen och det gillar jag, säger han.

Siktar på ny seger

Och trots att han valt att lämna Frankrike har hans popularitet inte minskat, snarare tvärtom. I takt med framgångarna blir hans fanskara bara större och större, något som också avspeglar sig under årets Svenska rally.

Loeb blev den förste ickenordbo som vann rallyt i Sverige. Han har tre raka VM-titlar och målet för i år är solklart.

– Målet är att vinna igen, jag tänker inte dra ner på farten, säger Loeb.

Andra gamla gymnaster:

RALLY HAGFORS

Patrick Kipler