Grönholm än en gång i Svenska rallyt

Tog hem tävlingen för femte gången

Foto: Lars Hedelin
SPORTBLADET

Karlstad

Det var bara kylan som gav Marcus Grönholm motstånd under sista dagens av Svenska rallyt.

Grönholm frös – men behöll kylan och hade som väntat inga problem att köra hem sin femte seger i det svenska vinterrallyt.

- När vi satte oss i bilen i morse var det minus 25 grader ute och minst minus 26 inne i bilen, säger Marcus.

Tävlingsbilarna innehåller bara det som anses som nödvändigt, därför finns inget riktigt fläktsystem i bilarna. Någon som Marcus fick känna av.

- Jag har frusit om fötterna i tre dagar. Nu är jag lite rädd för att dra på mig en förkylning. Och hur ska det inte bli nästa vecka i Norge, funderar han.

Kylan var hans tuffaste motstånd i årets rally. I en och en halv dag var det tävling, resten var defilering av den på vintervägar så snabbe finländaren.

Sedan har gjort rycket efter lunch på lördagen och skaffat sig nära halvminutens försprång gav värsta konkurrenten Sebastien Loeb mer eller mindre upp.

- Jag skulle inte lagt av på det sättet som han gjorde. I Japan låg jag 26 sekunder en gång och vara nära att köra i kapp. Jag fick visserligen stryk med fem sekunder, men det var nära. När han slutade jaga så slutade han också sätta press på mig, säger Grönholm.

Segermarginalen blev till slut 53,8 sekunder för Loeb som behöll andraplatsen före Grönholms stallkamrat i Ford Mikko Hirvonen. Daniel Carlsson blev bäste svensk på en femte plats.

I och med segern tangerade också finländaren Björn Waldegård med fem segrar i rallyt. Upp till Stig Blomqvist saknas dock fortfarande två segrar.

- Det känns som om det blir för svårt att nå Stig, säger Marcus.

Det kan till och med ha varit så att årets framträdande var hans sista. Grönholm säger själv att han är osäker på hur framtiden ser ut.

Vilken av dina fem segrar här i Sverige värdesätter du högst?

- Den första, för det var också min första VM-seger över huvud taget.

Vad kommer du att minnas av den här då?

- Att det var fight i en och en halv dag. Och att fötterna var iskalla, säger han och skrattar.

Någon segerfest blev det dock inte för Grönholm. Redan i går kväll satt han i bilen igen, för en civil resa till Lillehammer i Norge.

- Jag har ett möte där i morgon så det blir ingen fest för mig. Men teamet kommer säkert att ha like skoj. Så i morgon vaknar jag upp och är pigg och dom vaknar upp och mår dåligt, säger Grönholm och skrattar.

Vinnare i Svenska rallyt sedan 1997

Marcus Grönholm

Patrick Kipler