Terrorhot stoppar Dakarrallyt

Besked i dag – ökenrallyt ställs in: ”Det känns ofattbart”

SPORTBLADET

Terroristhoten blev för mycket.

I dag ställdes Dakarrallyt in.

– Det känns helt ofattbart, säger svenskan Annie Seel.

Foto: AFP
Inställt Ökenrallyt har ställts in. Beskedet kom i dag.

Uppgifterna kommer från den franska televisionen, som är officiell samarbetspartner under det beryktade ökenrallyt.

Dakarallyt skulle starta i morgon – men nu ställs motortävlingen in.

Anledningen är det spända läget i Mauretanien, där det skulle körts etapper mellan 11-19 januari.

Det var där, i Mauretanien, som fyra fransmän dödades för några dagar sedan.

Frankrike fruktar att fler terroraktioner kan inträffa under rallyt och arrangörerna har nu gett vika.

Beskedet om att Dakarrallyt ställts in kom ”som en kalldusch” för svenskan Annie Seel, som stod i besiktningen med sin motorcykel och räknade med start i Lissabon under lördagen.

– Det känns helt ofattbart, surrealistiskt, säger Seel i telefon till TT.

– Det ska vara en presskonferens om en halvtimme, då får vi förhoppningsvis veta mer. Det sägs nu att marockanska kungen håller på att tömma södra Marocko på turister och att Algeriet mobiliserar längs gränsen. Normalt sett brukar det alltid vara terrorhot mot rallyt, men nu undrar man ju... är det på väg att bli krig? Stället man in Dakarrallyt så är det häromkring som att ställa in OS.

FAKTA

Bakgrund: Frihetskrig och terrorhot

Dakarrallyt brukar alltid omgärdas av farhågor för säkerheten. I år gick det så långt att ökenklassikern ställs in.

Det finns flera möjliga säkerhetshot i de länder som Dakarrallyt brukar passera.

I Mauretanien har det den senaste tiden inträffat flera händelser som väckt oro. Fyra franska turister mördades i ett vägöverfall i december, som mauretanska myndigheter skyller på namngivna anhängare till al-Qaida. Dessutom ska al-Qaida ha tagit på sig morden på fyra mauretanska soldater.

al-Qaida har sedan länge grupper av sympatisörer i både Marocko och Algeriet. En del av de terrordåd som ägt rum har varit riktade mot västerlänningar, men nästan alla dessa attentat har utförts i större städer i norr.

På måndag ska nya samtal om Västsahara inledas i New York. Marocko tog kontroll över det mineralrika Västsahara 1975 när den gamla kolonialmakten Spanien drog sig tillbaka, vilket ledde till att den västsahariska befrielserörelsen Polisario tog till vapen. 1991 fick FN stopp på striderna och sände in fredsbevarare, men den grundläggande konflikten har förblivit olöst och fler än 150000 västsaharier lever i flyktingläger i Algeriet. Det algeriska stödet till Polisario skapar spänningar även mellan Marocko och Algeriet. Polisario har varnat för krig igen om inte heller de nu förestående FN-samtalen leder till en lösning, men Algeriet tros inte vara särskilt benäget att låta konflikten eskalera. (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM