Borta sämst – hemma bäst

Alonso är glad över att vara tillbaka i Renault

Foto: AFP
Äntligen hemma Fernando Alonso är tillbaka i Renault, och han stormtrivs. Till höger poserar han med teamkompisen Nelson Piquet.
SPORTBLADET

PARIS. En ny bil – med en gammal förare.

Fernando Alonso har kommit hem.

– Nu är jag lycklig, säger han.

Renault var i går det sista av toppteamen att presentera sin bil, en bil som har fått en helt ny profil tack vare förändringar i frontpartiet. Det ligger lägre och vingen är monterad på ett annorlunda sätt, sedan är hjulupphängningen placerad något högre än tidigare.

Men den stora förändringen sker på ett annat plan.

Fernando Alonso är tillbaka efter ett svårt år i McLaren-Mercedes, där han inte bara förlorade sin VM-titel utan också imagen som en gentleman.

Fjolåret handlade lika mycket om resultat som spionaffärer och det interna bråket mellan Fernando Alonso och hans dåvarande stallkompis Lewis Hamilton.

”Tiden har stått stilla”

– Det känns härligt att vara tillbaka i Renault, det var enkelt redan första dagen. När jag var på fabriken och testade förarsitsen så kändes det som om tiden stått stilla och det fortfarande var 2006, säger den dubble världsmästaren till Sportbladet.

Och faktum är att det ser ut som om tiden stått stilla. Borta är den välkammade frisyren från tiden i McLaren-Mercedes och tillbaka är samma vindrufs som när han vann VM senast. Dessutom ger han ett avslappnat och lugnt intryck.

Det gjorde han inte vid något tillfälle under förra säsongen.

– Fernando är lycklig nu, han har mognat under tiden i McLaren och han har skaffat sig fler erfarenheter, säger Flavio Briatore.

– Faktum är att jag erbjöd honom en förarplats hos oss redan före premiären 2007.

Rookie vid sin sida

Vid sin sida får spanjoren Nelson Piquet, son till den förre världsmästaren med samma namn. En rookie, precis som Lewis Hamilton var i fjol.

Men den här gången ska säsongen genomföras utan smutskastning och interna stridigheter.

– Fernando är en team­ player och det vet jag sedan tidigare, säger Flavio Briatore.

– Vi valde att arbeta med Nelson i stället för Heikki Kovalainen eftersom han är yngre och kan lära av Fernando. Heikki gjorde en bra säsong i fjol och för honom är McLaren-Mercedes där han ska köra i år ett bättre alternativ. För oss var det viktigt att bygga ett bra team och dessa båda förare passar ihop.

Har Fernando Alonso en klausul i kontraktet som gör honom till er försteförare?

– Nej han har ingen friplats, inom vårt team finns det ingen konkurrens utan vi arbetar tillsammans. Fernando har mycket erfarenhet och Nelson har mycket att lära, han är ung och är han snabbast får han gärna vinna.

I dag inleds testerna med den nya bilen – säsongen startar den 16 mars, med Australiens Grand Prix.