Här tänds en ny finsk motorstjärna

Jari-Matti Latvalas pappa grät när sonen vann rallyt

SPORTBLADET

KARLSTAD. En ny finsk motorstjärna är tänd.

Den historiskt unge Jari-Matti Latvala defilerade hem titeln i Svenska Rallyt.

– Det här har jag drömt om sedan jag var liten, säger han.

Foto: LARS HEDELIN
HYLLAD  Jari-Matti Latvala hissades av lagkamraterna efter segern.

1980 vann den då 24-årige Henri Toivonen RAC-rallyt. Fram tills i går var han den yngsta segraren någonsin i ett VM-rally. Nu har en annan finländare rätt att sätta den titeln på sitt visitkort, Jari-Matti Latvala, 22.

– Toivonen var en stor idol för mig när jag var barn. Det känns helt fantastiskt att ha slagit hans rekord, säger Latvala.

Att segern var betydelsefull märktes tydligt direkt efter målgången på sista specialsträckan. Känsloyttringar modell större utbröt hos såväl Latvala som hos alla de finska åskådare som samlats där. En av dessa var en påtagligt rörd Jari Latvala, pappa till Jari-Matti.

”Har väntat 22 år”

– Min pappa gråter inte ofta så det märktes att det var en speciell dag för honom. Han har väntat på det här i 22 år, säger Latvala.

Att den nykorade mästaren är rekordung är inget det synts de minsta spår av under helgens sträckor. Ledningen han skaffade sig i fredags bevakades på ett lugnt och rutinerat sätt. Detta trots att han hela tiden jagades av landsmannen och den nyblivne VM-ledaren Mikka Hirvonen. Men så här har det inte alltid sett ut. Latvala tackade Fords stallchef Malcolm Wilson för att hela tiden stöttat honom trots att han förstört den ena bilen efter den andra.

– Jag har trott på honom sedan han var 17 år och nu har han betalat tillbaka med råge. Detta var den första vinsten och det kommer bli många fler, säger Wilson som strålar av glädje.

En som stämmer in i hyllningskören till Latvala är tävlingens fyra, Petter Solberg.

– Han har gjort en jätteinsats. Väldigt, väldigt starkt, säger normannen.