Dakarrallyt flyttar till Sydamerika

”Terrängen innehåller allt med berg, stäpp och öken”

Foto: MATS STRAND
Annie Seel.
SPORTBLADET

Från en kontinent till en annan.

Dakarrallyt drar till Sydamerika nästa år.

Svenska mc-kändisen Annie Seel följer med – om ryggen håller.

– Jag brinner ju för det här, säger hon till TT.

Årets rally ställdes in dagen innan förarna skulle ge sig ut på två veckors strapatser i den nordafrikanska öknen.

Morden på fyra franska turister i Mauretanien och terroristhot mot tävlingen gjorde att arrangörerna inte kunde garantera säkerheten.

Varit på gång länge

Annie Seel var en av många som i början av januari fick packa ihop grejorna och åka hem utan att ha kört en meter.

– Redan då hörde jag rykten om att en flytt till Sydamerika var aktuell. Faktum är att det snackats om Sydamerika i flera år, säger hon.

Måndagens besked att Dakarrallyt lever vidare, men framöver i Argentina och Chile snarare än i Afrika, hade Annie Seel på känn.

Icke desto mindre gillar hon flytten.

– Det låter konstigt med ett Dakarrally som inte når Dakar, men det har hänt förr. Det finns inget som är så vidrigt som att köra i Mauretanien, men jag tävlade i Chile 2005, i Patagonien-Atacamarallyt, och det var helt fantastiskt. Terrängen innehåller allt med berg, stäpp och öken.

Rallyt 3–18 januari nästa år innehåller specialsträckor på totalt 600 mil i Argentina och Chile. Start och mål blir i Buenos Aires.

Ont i ryggen

TT: Med Annie Seel?

– Det enda som ställer till det är min eventuella ryggoperation. Annars är jag helt inne på att jag ska köra. Jag jobbar verkligen för att kunna vara med. Vi får skicka iväg grejorna mycket tidigare och det kommer att bli dyrare med frakten dit. Men som tur är har jag ganska bra kontakter i Chile och Argentina eftersom jag tävlat där tidigare. Om jag tidigt flaggar för att köra, tror jag dom kommer att hjälpa mig, säger hon.

TT: Hur illa är det med ryggen?

– Ja, riktigt illa. Det är en disk som nästan är borta. Det är en smärta jag lärt mig kontrollera, men vissa dagar är det fruktansvärt. Min dröm är att bli smärtfri och det vore skönt att kunna få prestera i en tävling utan att ha ont.

– Jag ska ta kontakt med min läkare vilken dag som helst. Min plan är att använda sommaren till vila och rehabilitering.

Henrik Skiöld/TT