Motorkrig – då medlar kungen

Superstjärnor slåss om titeln – då hjälper Juan Carlos till

När Jorge Lorenzo och Dani Pedrosa bråkar får kung Juan Carlos medla.
SPORTBLADET

Ett nytt inbördeskrig rasar i Spanien – det mellan Jorge Lorenzo och Dani Pedrosa.

Nu har kung Juan Carlos klivit in för att medla.

Två spanjorer med målet att ta samma titel och samma krona. De har lett till en infekterad strid, ja nästan till ett inbördeskrig inom MotoGP.

Det har gått så långt att kung Juan Carlos själv försökt att medla och för de två kombattanterna att skaka hand när de står på samma prispall.

Men inte heller det tycks ha hjälpt.

– Folk som inte respekterar mig kan jag inte ge min hand och de kan jag heller inte hälsa på, säger Jorge Lorenzo, årets under­barn inom motorsporten, till motorsporttotal.

Efter tre lopp delar de båda spanjorerna VM-ledningen, de har haft exakt samma placeringar, men det var Yamahaföraren

Lorenzo som vann den senaste tävlingen och det är han som har vunnit samtliga kval under säsongen.

Startade 2005

Men det var Dani Pedrosa­, Honda, som vann hemmaloppet i Spanien och det var i samband med prisutdelningen där som självaste monarken försökte medla och tvinga fram ett handslag.

– Pedrosa kanske inte berättar hela sanningen. Problemen mellan oss startade redan 2005 när vi körde 250 cc, då visade han mig inte heller någon respekt, förklarar Jorge Lorenzo.

Bakgrunden till bråket är en incident under Tysklands GP på Sachsenring 2005, Jorge Lorenzo som då var nykomling försökte köra­ om Dani Pedrosa på insidan. Det resulterade i en sammanstötning där Lorenzo tvingades bryta och Pedrosa vann loppet.

– Jag var snabb ut ur kurvan och ville köra om, men han gjorde allt han kunde för att stoppa mig, sade Jorge­ Lorenzo efter loppet.

Yngste segraren

Dani Pedrosa var av en annan åsikt:

– Jag märkte plötsligt att det var någon som körde in i mig bakifrån, det var ett mirakel att jag inte kraschade, förklarade Pedrosa.

Deras interna krig fortsatte under hela säsongen och i säsongsfinalen lyckades Pedrosa vinna och hindrade därmed Lorenzo från att flytta ner honom från positionen som den yngste GP-segraren i 250 cc någonsin.

Dani Pedrosa blev världsmästare och flyttade till MotoGP – och i år möts deras vägar igen.

Och relationen är ännu mer laddad.

Efter premiärloppet ignorerade Dani Pedrosa Jorge Lorenzo på prispallen och inte ens kung Juan Carlos tycks klara av att medla i kriget mellan Spaniens två stora VM-hopp.

ARTIKELN HANDLAR OM