Ekblom vann

Nu leder han mästerskapet

SPORTBLADET

Med bara fem varv kvar att köra såg Robert Dahlgren ut att vara på väg mot en kassaskåpssäker seger i årets andra STCC-deltävling på Sturup Raceway. Då dök Thed Björk på insidan och förpassade Dahlgren ut i gruset. Istället passade regerande mästaren, Fredrik Ekblom, på att roffa åt sig segern.

Foto: Bildbyrån
Fredrik Ekblom, här i sin gamla Audi, gick som en klocka och vann på Sturup.

­ Ett skitmål [om segern] för att använda hockeytermer, menade Ekblom efter loppet. Jag hade flyt. När man åker på gränsen så behövs bara en liten puff för att åka av.

Men Ekblom var på inget sätt missnöjd med dagens seger...

– Jag har ett fantastiskt team och min bil är suverän att köra. Vi siktar givetvis på en fjärde titel.

Svart söndag för Volvo

Dagens man var annars Robert Dahlgren, 28 år, som med sin nya Volvo C30 var snabbast av alla genom varje pass ända fram tills att han blev avpetad från ledarpositionen av Thed Björk, bara fem varv före målgång.

– Det var ganska solklart. När jag vek in smällde det. Han körde av mig för att själv ta segern, Thed måste ha fått en blackout eller något. Det stod nog inte riktigt rätt till i huvudet på honom, menade Dahlgren, som fick bryta och slutade poänglös.

Ombytta roller

27-årige Thed Björk, som själv blev offer i en liknande incident förra tävlingen på Ring Knutstorp, men då med ombytta roller då Robin Rudholm försökte ta sig förbi, menade att det var ett helt legitimt omkörningsförsök.

– Jag låg länge och fightades bakom Robban och låg och pressade, Han fick en dålig kurva och jag försökte på insidan, där det ska finnas plats, men han lämnade inget utrymme, sade Björk.

Alfa tvåa

Thed Björk lyckades hålla sin bil på banan men han fick se sig omkörd av både Fredrik Ekblom och dagens andre sensationsman, Mattias Andersson, 34 år, i sin Alfa Romeo. Andersson höll andraplatsen in i mål och tog därmed sin bästa placering någonsin i STCC.

– Det känns nästintill perfekt, sade den glade Linköpingsbon som dagen till ära gjorde sin fyrahundrade start i karriären.

Mattias Andersson har en lång karriär bakom sig men i STCC har resultaten uteblivit de senaste åren. Till i år har han gjort en ny satsning genom att köpa den Alfa Romeo som James Thompson körde i WTCC förra säsongen och att döma av dagens framfart kan Andersson mycket väl bli att räkna med i kampen om tredjeplatsen i mästerskapet bakom de två giganterna, Ekblom och Richard Göransson.

Tungt för Göransson

Premiärsegraren på Ring Knutstorp, Richard Göransson, 29 år, hade en bedrövlig inledning på helgen i sin BMW, där ingenting tycktes fungera som det skulle. Han misslyckades med att kvala in till Super Pole-momentet men startade ändå från sjundeplats efter att både Tomas Engström och Mattias Andersson flyttats ned i startfältet efter bestraffningar från förra tävlingen. Göransson gjorde sedan en bra start och körde upp sig.

– Jag är inte helt nöjd med den här söndagen. Jag hade tillräckligt med fart för seger, men dessvärre fick vi en bestraffning för att ha missat att släcka depåstoppslampan, berättade Göransson som slogs om ledningen med Fredrik Ekblom och Robin Rudholm.

Trots att Göransson tvingades köra igenom depån en extra gång, lyckades han ta sig i mål på en femteplats och bärga viktiga poäng i mästerskapet.

I tabellen har nu Fredrik Ekblom gått upp i ledning på 18 poäng, före Richard Göransson, 14 poäng. Ekbloms stallkamrat i West Coast Racing, Robin Rudholm ligger efter dagens fjärdeplats på en sammanlagd fjärdeplats i tabellen med 11 poäng, en poäng bakom Mattias Andersson.

Nästa deltävling i STCC går på Mantorp Park den 18 maj.

FAKTA

Resultat Sturup 4/5

1 Fredrik Ekblom BMW 320si 35 varv_

2 Mattias Andersson Alfa Romeo 156 +1.665_

3 Thed Björk Honda Accord +2.263

4 Robin Rudholm, BMW 320si +9.134

5 Richard Göransson BMW 320si +11.767_

6 Johan Stureson, Peugeot 308 +18.112

Ställningen i STCC efter två deltävlingar: _

1 Ekblom, 18

2 Göransson, 14

3 Andersson, 12

4 Rudholm, 11

5 Björk, 6

6 Engström, 5

7 Nilsson, 5

8 Stureson, 3

9 Eriksson, 2

10 Rosenblad, 1

Joakim Tärnström