Chansning bakom Thed Björks seger

Foto: JOHAN PALMÉR
SPORTBLADET

MANTORP. Är det inte på tävlingsledningens skrivbord så är det i depån.

Även den tredje STCC-tävlingen avgjordes utanför själva banan när Thed Björk valde rätt däck och vann överlägset.

Man kan tro att det är den som kör snabbast som vinner en STCC-tävling.

Det är sant, men under 2008 är det bara delvis korrekt.

Efter påkörningar, bråk, protester och fördröjda straff i de inledande två tävlingarna var det däckvalet som avgjorde på Mantorp.

Thed Björk var en av få som valde rätt bland regnmolnen och kunde åka tre sekunder snabbare per varv än resten på sina ”slicks” – mönsterfria racingdäck – när banan torkat upp.

– Det var i några varv som det var riktigt läskigt och halt, sedan var det bara att klippa på. Det var ett otroligt sent beslut, jag åkte ut med regndäck och det var först under det andra uppvärmningsvarvet som jag bestämde mig. Det visade sig vara otroligt rätt beslut, sade Björk.

Däcken byttes ute på startsträckan med bara minuter kvar till start, och efter att ha passerats av bil efter bil fick han upp farten när dropparna slutade komma.

”Fantastiskt kul”

– Jag visste att BMW-bilarna är vassa på regndäck så jag var tvungen att göra någonting. Fantastiskt kul att det lyckades, nu är jag med i mästerskapet igen, sade Björk.

I toppen av STCC-serien ryckte dock Fredrik Ekblom – trea på Mantorp efter norrmannen Tommy Rustad – ifrån, och leder nu med sju poäng.

– Det var idealiskt drag av Thed att ta på slicks. Eftersom jag vann senast hade jag så mycket placeringsvikt (extrakilo i bilen de får för att jämna ut mästerskapet) och då är det svårt att vara vrålsnabb. Men det var ändå en stabil dag för oss, sade Ekblom.

Men tro inte den odramatiska upplösningen av loppet gjorde att tävlingsledningen satt sysslolösa.

Richard Göransson – som vunnit fyra av de fem senaste loppen på Mantorp – var snabbast som vanligt. Tyvärr var han det i depån denna gång, och svartflaggades och tvingades in till ett extra depåstopp och slutade på en blygsam sjätte plats.

Robert Dahlgren var en av dem som fick en varning och Tobias Johansson flyttades ner tio startpositioner precis före loppet.

Men för första gången slapp tävlingsledningen ta upp Thed Björk, som varit inblandad i flera incidenter i år, på sitt möte.

– Jag försökte hålla mig så långt i från den andra bilen som möjligt när jag körde om. Skönt att det gick rätt den här gången, sade Thed Björk.

Niclas Green/TT