Prinsens första racingpoäng

Inför ögonen på pappa kungen

Foto: Micke Fransson
Prins Carl Philip.
SPORTBLADET

Inför ögonen på pappa kungen tog prins Carl Philip sin hittills bästa placering i Porsche Carrera Cup. Elfte plats blev det då det första av helgens två race avgjordes på Gelleråsen i Karlskoga på lördagen.

– Det här var fantastiskt skönt, riktigt roligt, säger prinsen.

Carl Philip kom egentligen i mål som tolfte man men blev omkörd då safety car-skylten var tänd, vilket inte är tillåtet. Därför placeras han som elva och tilldelas fem poäng – de första någonsin.

– Jag hade förhoppningar om att kunna placera mig på poängplats någon gång under säsongen, men att det skulle ske så här tidigt hade jag inte räknat med, säger prinsen.

”Fair racing”

Prinsen hade i kvalet kört till sig den sjuttonde startplatsen men började plocka placeringar redan i tredje kurvan, då två av hans konkurrenter körde ihop framför honom. Prinsen lyckades undvika att bli indragen i några incidenter och fortsatte sedan att avancera under loppet.

– Det var många avåkningar i dag och jag hade lite tur. Men så är det, det var fair racing och senast var det jag som körde av, säger han.

Lördagens elfteplats innebär att prinsen startar som bil nummer elva i helgens andra race som körs på söndagen. Han är dock blygsam när det gäller utsikterna inför det loppet.

– Några av dem som körde av i dag ska ju egentligen vara före mig och de kommer att göra allt för att komma förbi. Jag ska försöka hålla huvudet kallt och inte åka av. Jag tror inte att jag kommer placera mig bättre än i dag, men allt kan hända, säger han.

Kungen hejade

Pappa kungen var märkbart stolt när han gratulerade sin son efter loppet. Båda sken i kapp med solen efter prinsens framgång.

– Det här var jätteroligt för sonen, han har god potential och nu har den första nervositeten släppt, säger kungen.

TT: Vem är mest nervös under loppen, pappa eller sonen?

– Jag är inte nervös men visst är det spännande, det är idrottens essens. Sen så är det ju extra roligt att ha någon speciell att heja på, säger kungen.

Vann tävlingen gjorde Tony Rickardsson som ledde från start till mål, tätt följd av Jocke Mangs och Edward Sandström.

Noteras kan också att blott 16-årige Oscar Palm, som på grund av sin ringa ålder tävlar på dispens, kom på en fin femtondeplats i sin första tävling i cupen.

TT