Jonsson minns burop med glädje

Laddad inför lördagens speedway-GP

SPORTBLADET

Ackompanjerad av burop och busvisslingar klev Andreas Jonsson högst upp på prispallen efter Köpenhamns VM-tävling ifjol.

– Det kommer jag aldrig att glömma, men jag brydde mig inte. Jag trivs bra på Parken, säger Jonsson inför lördagens tävling.

Foto: MARTIN MEISSNER
jagar seger Andreas Jonsson vill stå högst upp på prispallen i Köpenhamn – igen.

Först den avbrutna EM-kvalmatchen mellan Danmark och Sverige i fotboll. Sen snuvade Andreas Jonsson danskarna på segerkonfekten i VM-tävlingen i speedway på Parken. Det blev lite för mycket för de normalt sett gemytliga danskarna förra sommaren.

När Jonsson kört hem finalen var större delen av den danska publiken minst sagt irriterad. Jonsson buades ut, vilket till viss del hängde ihop med att Jonsson i en tuff semifinal utan avsikt fått Hans Andersens kedja ett hoppa av.

– När man vinner är man bara så himla glad, säger Jonsson som har ett bra facit på Parken.

– Det är lite mer bett i banan på Parken än i Cardiff, annars är banorna lika. Men det är väl inte bara jag som gillar när det finns fäste, det tror jag alla andra gör också, fortsätter han.

Tålmodigare i år

Trots att Jonsson avslutade förra VM-tävlingen på Ullevi på sjukhus är han högre placerad än han brukar vara efter de första tävlingarna. Enligt honom själv handlar det om tålamod.

– Nu känner jag att jag kan vara nöjd med en andraplacering och mina grejer är bättre testade än tidigare. Kraschen på Ullevi berodde inte på att jag kände att jag var tvungen att passera Gollob, men jag kände att jag var så mycket snabbare än han. Sen svängde han vänster på rakan och det gick som det gick, säger Jonsson.

Avståndet upp till ledande Nicki Pedersen är inför lördagens tävling 19 poäng för Jonsson.

– Inte omöligt att plocka in, säger han bestämt.

Fast Pedersen själv är fylld av självförtroende.

– Nu har jag fem raka tävlingar utan att ha tappat poäng. Planen före säsong var tre stabila tävlingar i början medan de andra hade lite försprång på mig eftersom de kör i England men nu är det dags att göra ett ryck, säger han.

VM-seriens andre svenske förare, Fredrik Lindgren, gör debut på banan i Köpenhamn.

FAKTA

VM-ställningen

Efter tre av elva deltävlingar:

1) Nicki Pedersen, Danmark, 49.

2) Tomasz Gollob, Polen, 39.

3) Fredrik Lindgren, 36.

4) Leigh Adams, Australien, 34.

5) Greg Hancock, USA, 34.

7) Andreas Jonsson, Sverige, 29

TT