”Det är beklagligt”

Bilsportsförbundet tänker inte agera: Vi är ju ingen myndighet

SPORTBLADET

Svenska Bilsportförbundet kommer inte att agera efter det som hänt Daniel Carlsson.

Kåge Schildt, ordförande:

– Det är är oerhört beklagligt att sådant här ska behöva inträffa samtidigt som han har gått i bräschen för den här nykterhetskampanjen. Och det har Daniel gjort jäkligt bra. Men då måste man ha så mycket disciplin att man inte hamnar i sådana här situationer, säger Kåge Schildt, ordförande i Svenska Bilsportförbundet, till TT.

Han menar att trovärdigheten kring rallysporten och förbundets verksamhet påverkas negativt.

– Det är klart att det naggas i kanten. Våra ambassadörer får ju inte lov att göra så här, då ifrågasätter man naturligtvis riktigheten i det vi håller på med.

Han hade vid lunchtid på måndagen inte haft kontakt med Daniel Carlsson utan endast läst Carlssons ursäkt på den egna hemsidan.

– Man måste vara oerhört försiktig. Det är lätt att tro att man är grön på morgonen. Men tyvärr är det ofta inte så, utan det sitter i.

För något år sedan fastnade Per-Gunnar Andersson, vår kanske i dag främste rallyförare, i en fartkontroll. Han körde 121 kilometer i timmen på en 90-sträcka och förlorade körkortet. Han tvingades avstå flera VM-tävlingar.

– Det finns inget försvar för det heller. Sådana här killar måste uppträda som goda föredömen i trafiken och överhuvudtaget. Men det är klart att det är många som hamnar i en fortkörningssituation. Men det kanske är än värre att vara onykter och köra, säger Schildt.

Bilsportförbundet kommer inte att agera efter det som hänt.

– Nej, vi är ju ingen myndighet som vidtar några sanktioner, utan det gör samhället. Men jag tror att det kan bli mycket svårt för Daniel att återuppta sin karriär efter detta. Tyvärr. Det är frågan om trovärdigheten för honom själv och vad hans sponsorer och samarbetspartners tycker.

TT