Richard Göransson upp i topp

Leder nu STCC-mästerskapet

Foto: Johan Palmér
STCC på Sturup Raceway.
SPORTBLADET

Richard Göransson vann dagens STCC-lopp på Sturup Raceway.

Vinsten innebar också ny ledning i mästerskapet.

Richard Göransson, 29, körde hem segern med sin BMW i dagens STCC-tävling på Sturup Raceway och infriade därmed sina ambitioner om att ta hand om ledningen i mästerskapet.

Göransson startade tvåa bakom Robert Dahlgren och låg länge och skuggade Volvo-föraren innan han lyckades knuffa sig förbi på den trånga banan.

Med tre varv kvar att köra kolliderade Dahlgren och Mattias Andersson med varandra i kampen om andraplatsen och tävlingen fick slutföras bakom säkerhetsbilen. Göransson kunde rulla i mål som segrare.

– Helt fantastiskt, sade Göransson efter målgång. Jag har känt mig grymt laddat den senaste veckan och jag har haft ett enormt sug efter att köra racerbil.

Stor besvikelse

Loppet avgjordes på det åttonde varvet då Göransson tog sig förbi på insidan om Dahlgren.

– Jag kunde pusha mig förbi Robban när hans framdäck tog slut. Vi känner varandra ganska bra och jag vet att han är som jag och vägrar att släppa förbi någon. Det brukar bli hårt men det var schysst racing, så som det brukar vara.

För Robert Dahlgren blev dagens tävling en stor besvikelse. Tidigare i våras ledde han på banan i Sturup men blev avpetad av Thed Björk på slutvarven.

Den här gången såg allt upplagt ut för revansch för Dahlgren som startade från pole position och han tog också ledningen i loppet inledningsvis. Göransson tog sig förbi och sedan handlade tävlingen om kampen om andraplatsen med Mattias Andersson.

”Blev trängd”

Andersson attackerade Dahlgren på insidan men i utgången av kurvan gick de ihop och kollisionen var ett faktum.

– Jag tyckte att han gled ut i kurvan och jag tog chansen eftersom jag var mycket snabbare, sade Andersson till Sportbladet efteråt. Han gav mig utrymme först och jag var förbi men sen kände jag bara en smäll. Jag såg inte vad som hände men han måste ha gjort något konstigt.

Dahlgren menade att han blivit trängd.

– Mattias var mycket snabbare än jag så jag gav honom plats men han tryckte mig allt längre och längre ut. Till slut hade jag bara däckbarriären och banan att välja mellan och jag valde banan.

För Andersson, som i likhet med Dahlgren har haft oturen mot sig den här säsongen, väntar nu en dyr räkning.

– Jag är otroligt besviken dels för de förlorade poängen och dels för den ekonomiska smällen. Bilen är rejält tilltygad och måste ner till Italien. Jag är dubbelt besviken.

Säsongens bästa resultet

Efter Dahlgrens och Anderssons kollision gick de återstående pallplatserna till Johan Stureson och Thed Björk. Stureson låg länge tätt bakom Björk och såg ut att vara den snabbare av de två men när depåfönstret öppnades gick Stureson förbi.

– Jag kunde köra ganska lugnt fram till depåstoppet. Jag såg direkt när jag åkte ut ur depån att Honda hade arbete kvar att göra på Theds bil. Då visste jag att jag skulle ta en placering.

För Johan Stureson, som har kämpat hårt med sin satsning på Peugeot var detta säsongens bästa resultat. Thed Björk hade problem att hålla tempot och tredjeplatsen kom som en skänk från ovan.

Göransson leder

– Skönt med några gratispoäng. Det var dåligt med fart i bilen före depåstoppet och dåligt grepp fram, menade Björk. Efter depåstoppet fick jag bättre grepp fram och sämre bak så balansen blev bättre.

Med dagens seger, den tredje för året för örebroaren, tog Göransson också hand om ledningen i mästerskapet och han har nu ett försprång på två poäng till Thed Björk.

Fredrik Ekblom, BMW, som ledde mästerskapet före dagens tävling förde en anonym tillvaro i loppet och kom i mål först som femma och han halkade därmed ned till tredjeplatsen i tabellen.

FAKTA

Resultat STCC, Sturup Raceway, 35 varv

1. Richard GöranssonBMW

2. Johan SturesonPeugeot

3. Thed BjörkHonda

4. Robin RudholmBMW

5. Fredrik EkblomBMW

6. Tomas EngströmHonda

7. Jan NilssonBMW

8. Thomas SchieChevrolet

Mästerskapstabellen

1. Richard Göransson 37 poäng

2. Thed Björk 35

3. Fredrik Ekblom 34

4. Robin Rudholm 31

5. Jan Nilsson 17

6. Thomas Schie 16

Joakim Tärnström