14:e EM-titeln för Kenneth Hansen

”Oerhört skönt”

SPORTBLADET

Rallycrossföraren Kenneth Hansen säkrade på söndagen segern i rallycross-EM – trots att en tävling återstår att köra – genom att komma fyra i A-finalen i Polen.

– Oerhört skönt! Jag vet hur nervöst det är att vara i ledning inför sista racet och behöva vänta på att det ska avgöras, säger Hansen.

Foto: Johnny Loix
Kenneth Hansen.

Senast Hansen vann EM var 2005. Två år i rad har han haft bra läge att säkra titeln i slutet av säsongen men fått se sig omåkt av sin svenske landsman Lasse Larsson, som slutade efter fjolårssäsongen.

– Det har varit oerhört frustrerande. Om jag inte hade säkrat titeln nu är det möjligt att jag kommit ihåg liknande lägen och tänkt ”ska det gå skit igen?”.

Inte i slag

Och det var nära att historien upprepat sig. Värste konkurrenten, norrmannen Ludvig Hunsbedt, kämpade in i det sista och hade med ett bättre resultat i Slomczyn kunnat hålla spänningen vid liv inför avslutningen i Tyskland om tre veckor.

– Vi var inte riktigt i slag någon av oss i dag, men det var ju skönt att inte bara jag hade problem, säger Hansen till TT på telefon.

Det kunde ha avgjorts redan innan A-finalen kördes, men Hunsbedt vann B-finalen och kvalade därmed in till A-finalen. Men väl där lyckades svensken i ett mycket jämnt lopp hålla norrmannen bakom sig. Sverre Isachsen, Norge, var först i mål, men Hansens fjärdeplats räckte eftersom Hunsbedt blev femma. Den 14:e EM-titeln var säkrad.

– Det är den tionde i den stora klassen och jag rankar den här segern väldigt högt. Konkurrensen är hårdare än någonsin och det har aldrig varit svårare att vinna.

Hansen har redan börjat planera inför kommande säsong där han siktar på sin 15:e EM-titel.

– Det är just den hårda konkurrensen som lockar. Den kickar mig att fortsätta.

FAKTA

Rallycross, EM-deltävl 10 av 11

SLOMCZYN, Polen

A-final

1) Sverre Isachsen, Norge, Ford, 2) Ole Kristian Nøttveit, do, Ford, 3) Andréas Eriksson, Sverige, Ford, 4) Kenneth Hansen, do, Citroën, 5) Ludvig Hunsbedt, Norge, Volvo, 6) Michael Jernberg, Sverige, Skoda.

Ställning

1) Hansen 151 p, 2) Hunsbedt 140, 3) Isachsen 123.

TT